След развода, кърджалиец спи под прозорците на бившата си съпруга, тропа по вратата, заплашва: Цял живот ще те преследвам, ще запаля къщата ти!

Кърджалийката Л. И. търси варианти да се освободи от съпружесктата хватка на бившия си мъж М.И.Тя е подала жалба в Окръжния съд да съдейства и прекрати тормоза.
В молбата са изложени твърдения, че ответникът, бивш съпруг на молителката, с когото били разведени от три години, упражнявал спрямо нея системен физически и психически тормоз, опитвал се да я ограничи в социалните й и работни контакти. Молителката сочи, че двете родени от брака им деца – Д. и М. И., били стресирани от поведението на ответника спрямо нея.
В молбата се изтъква, че бившият съпруг на молителката не се примирявал с раздялата им и въпреки многократните им разговори, денонощно я преследвал и тормозел. В тъжбата се твърди, че бившата съпруга многократно е подавала сигнали по телефона и жалби до МВР с искане за помощ и съдействие, поради обстоятелството, че бившата половинка идвал пред дома й и тропал на вратата, спял в колата пред жилищния блок, в който живеела, обикалял постоянно квартала и я преследвал с колата си. След като разбрал, че решението на молителката за окончателната им раздяла е непоколебимо, ответникът й заявил, че ще я преследва цял живот, че тя нямала друга алтернатива да живее нормално освен с него, отправял й заплахи, че ще й запали къщата, низите с тютюн и цялата покъщнина. В молбата се посочват конкретни действия на омъжа, които бившата съпруга счита за проява на домашно насилие: на 08.03.2014 г. около 07:45 ч. ответникът отишъл пред жилището, в което молителката живеела с децата им и започнал да тропа по входната врата, като заявил, че иска да влезе вътре, за да види децата.Те излезли отвън при него и му заявили, че не желаят да тръгнат с него за село. Въпреки това ответникът не си тръгнал, а продължил да тропа на вратата, което принудило жената да сигнализира на полицията на два пъти. Първият път бил след 08:00 ч., когато дошъл полицейски патрул и ответникът слязъл на улицата. Застанал отново до входа на блока и отказал да напусне района. Около 09:00 ч. отново се качил до апартамента и започнал да тропа настойчиво. Заявил, че цял живот щял да тормози молителката и че нямало сила, която да го махне оттам. Тогава бившата съпруга позвънила в полицията за втори път. Дошъл друг полицейски патрул, пред който зарязания мъж заявил, че желае да види децата си. Децата, запитани дали желаят да тръгнат с баща си, отговорили отрицателно, след което ответникът бил изведен от блока от полицейските служители. За случая молителката сочи, че е подала и жалба в полицията. На 29.03.2014 г. около 15:50 ч. ответникът упражнил спрямо нея физическо насилие. На 30.03.2014 г. отново отправил закани за саморазправа с нея чрез майка й. В тази връзка майка й подала жалба в полицията с вх. № 1286/31.03.2014 г. На 01.04.2014 г. мъжът започнал непрекъснато да й звъни по телефона и да й изпраща съобщения в агресивен тон. Бившата съпруга счита, че не е допринесла с нищо за поведението на ответника, чиято агресия нараствала с всеки изминал ден, като с действията си мъжът застрашавал психическото здраве на децата им, които, обезпокоени от поведението му, не желаели да се срещат с него, но пък ставали свидетели на случващото се. Жената иска от съда налагане на мерки за защита от домашно насилие по чл. 5, т. т. 1 и 3 от ЗЗДН за срок от 12 месеца, както и на глоба в размер на 500,00 лв.
Окръжните магистрати обаче потвърдиха решение на Кърджалийския районен съд за мерки срещу домашно насилие само от от три месеца, в който период той няма право да се доближава до бившата си съпруга, и възстановяване на адвокатски хонорар в размер на 400 лева.
24rodopi.com
hard admin

*

Top