Темата на 24rodopi+: Свлачището край Пенево ще бъде обезопасено!

По настояване на областния управител Илия Илиев, който инспектира свлачището край пътя за село Пенево, екипи на Горското в Кърджали започват обезопасяване на пропадналия участък. Предстои разчистване на падналите дървета, прокарване на просека, изгребване на земната маса и изграждане на отводнителен канал, за да се предотврати повторно свличане на тонове пръст и кал на платното и принудително затваряне на пътя.

Свлачището се е активирало след обилните валежи през последната седмица и пълзи към пътя. Зейналите пукнатини върху ската са дълбоки над два метра, а от разместванията на земните пластове са изкоренени дузина дървета. Над пътя е надвиснал и голям скален къс. Само за 24 часа разломът се е разширил с около 50 см, което наложи да се вземат спешни мерки. Трасето е маркирано с обезопасителна лента, осигурена е механизирана техника и веднага започват ремонтните работи.
Както вече писахме след сигнали на жители, Кърджали – Пенево става особено опасен. Пътят се използва и от стотици от микрорайон Безводно.
„Всеки час има промяна. Земята се движи надолу. Не е желателно по пътя да се движат коли. Трябва да се вземат спешни и адекватни мерки”, алармират хората.
Както вече 24rodopi.com писа, свлачище разцепи гората на 9 километра от Кърджали.
„Свлачището се активира след последните дъждове в нощта срещу четвъртък. Земните пластове се местят постоянно и се движат към пътя. Пукнатите са толкова големи, че могат да погълнат големи животни. Корените задържат огромни късове земна маса. Изкоренени са цели дървета”, поясниха пред 24rodopi.com жители на село Пенево.
24rodopi.com
hard admin

*

Top