След срещата Ердоган-Местан в „Чанкая“: Анкара и ДПС затоплиха отношенията

На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии“, заяви Лютви Местан пред изселнически лидери
 
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие лидера на ДПС Лютви Местан в резиденцията Чанкая, съобщи Анадолската агенция без да посочи подробности за предмета на водените разговори.
Както първи 24rodopi.com писа вчера, първият български политик, посрещнат от президента Ердоган в резиденцията си бе лидерът на ДПС. Лютви Местан. Той и заместникът му Рушен Риза, председателят на Висшия мюсюлмански съвет и кандидат за депутат от Кърджали Шабанали Ахмед и кандидатът от Бургас Хюсеин Хафъзов влязоха в „Чанкая” в 15.00 часа, а разговорите продължиха до 17.00 часа, поясниха за 24rodopi.com източници от Анкара. Преди тази среща, Ердоган разговарял и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.
Шабанали Ахмед се среща за четвърти път с Ердоган. Повече разговори от него е имал само кметът на Джебел Бахри Юмер, който се познава с Ердоган от 20 години.
Изселнически активисти изказаха предположения,че вероятно ситуацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври е била предмет на разговора между Ердоган и Местан, съобщава БТА.
“ДПС и Анкара затоплиха отношенията”, коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул. В Турция също ще се гласува. По данни на български официални източници на територията на страната ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.
“ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция. Взаимното сътрудничество и диалог с Председателството на турските и роднински общности в чужбина е от особена важност за ДПС и за общността на българските турци. Защото имаме много общи теми и въпроси за разрешаване. Вярвам, че от това сътрудничество ще спечели нашият народ, нашите избиратели”. Това е заявил лидерът на представяното в болшинството си от турците в България Движение за права и свободи Лютви Местан.
Лютви Местан и делегация от отговорни представители на ДПС са разговаряли на работна закуска с ръководството на Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче. По време на разговора било подчертано, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности начело с българските турци. Българските закони забраняват пропаганда на друг език,  освен българския.
“На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите”, заявил Лютви Местан. Ръководителят на Председателството на турските и роднински общности в чужбина Кудрет Бюлбюл е подчертал, че срещата с делегацията на ДПС е била изключително ползотворна.
“Обсъдихме възможностите за по-близко сътрудничество и оказване на помощ.
Смятам, че оттук нататък ще продължим да работим още по-активно. В Турция ние успяхме да решим проблемите във връзка с предизборната пропаганда на майчините езици, проблем, който от дълго време притесняваше обществеността и чието решаване беше назряло.
Надяваме се, че България, която е европейска държава, ще успее да преодолее проблемите с налагането на подобни забрани и всеки ще има правото да разговаря с гражданите и да пропагандира на техния майчин език”, заявил Кудрет Бюлбюл.
24rodopi.com
hard admin

*

Top