След 15 години по пусии: Бивш кмет повали 180 кила глиган

С добра слука започна новият сезон за лов на диви прасета за дружината в ардинското село Млечино. Още на първата гонка в местността „Чайдере”край Левци, авджиите повалиха 180-килограмов глиган. Прасето, подгонено от куче, тръгнало направо срещу Джемил Исмаил, който дебнел на пусия. С два последователни изстрела от около 40 метра Джемил го ранил в задния крак, след което освирепялото животно се втурнало към другата пусия, където 68-годишният Хидает Али с четири точни изстрела го повалил на място, разказва председателят Акиф Местан.

Глигите на убитото прасе в „Чайдере” са били над 20 сантиметра и имали трофейна стойност, но при острела са били счупени. Хидает Али за пръв път поваля толкова голямо диво прасе. Надява се това да не е последният му удар. Той е бивш кмет на селото и повече от 15 години е член на местната ловна дружина.
Глиганът бе разфасован на 15 парчета, за всеки от групата. По традиция главата и черният дроб остават за ловците, отстреляли прасето.
 
Дружинката с трофей на 4-то място в Братислава
 
Това е поредния голям глиган, който се среща в Млечинския край. Припомняме, че през 2008 година в землището на Червена скала председателят на ловна дружина „Млечино” Акиф Местан отстреля един от най-големите глигани в България. Животното тежеше над 310-килограма, а глигите му бяха над 28 сантиметра.
Изключително големият дивеч беше оценен с четвърто място на Международното ловно изложение в Братислава.
 
Гюнер ШЮКРИ,
Снимка: Акиф МЕСТАН
hard admin

*

Top