След 25:24, съдът казва законен ли е кметът на Дъждовник! Полиция пази ден и нощ бюлетини на 2 села

Административният съд в Кърджали ще се произнесе дали кметът на село Дъждовник, община Крумовград, е избран законно. Там на първия тур Самет Сабахтин Мустафа от ГЕРБ е получил 25 гласа, а Севгюл Шукри Исмаил от ДПС – 24. В изборния си актив двамата имат по 1 недействителна бюлетина.
Съдът ревизира и изборния резултат в Девесилово, където Радостина Хандева е спечелила 103 гласа, а Милка Динева – 88.
Денонощна охрана на бюлетините за кметове на кметства в селата Девесилово и Дъждовник пък поиска още на 3 ноември Асен Славчев Тюрдиев, общински ръководител на ГЕРБ в Крумовград.
Както вече писа, 134 чувала с бюлетини влязоха в Административния съд в Кърджали. Преброяването на 1 194 от тях ще посочи кой съветник №2 от листата на Реформаторския блок ще влезе в Общинския съвет в Кърджали. Решението за проверка на всички действителни бюлетини, пуснати за РБ бе на председателя на Административния съд Виктор Атанасов. То дойде след подадени две жалби, оспорващи подредбата на съветническата листа при изброяване на преференциите. Те бяха подадени от кандидатите на реформаторите за влизане в разпоредителния орган Елена Шукерска и Тасим Тасим. Според тях има неотчетени преференции в протоколите, които биха променили подредбата в листата.
Припомняме, че след обработка на протоколите от Общинската избирателна комисия посочиха, че Реформаторският блок ще има двама представители в ОбС-Радослав Милев и Стоян Георгиев. Именно за мястото на Георгиев казуса влезе в съда.
Адвокатите на Тасим и Шукерска поискаха по делото да бъдат разпитани свидетели, които са гласували с преференция за кандидатите, но тя не е била отчетена в протокола, както и да се извърши съдебна експертиза на протоколите.
Съдът отхвърли исканията поради липса на експертно лице „брояч на бюлетини”, както и поради факта, че вотът е таен и реално няма как да се докаже със сигурност дали даден свидетел е гласувал за точно определена партия и с каква преференция, както и да се докаже, че бюлетината му не е била обява за недействителна.
Председателят на Административния съд поиска от ОИК да предостави бюлетините от 134 секции в община Кърджали от общо 171, в които са пуснати бюлетини за Реформаторския блок. Те ще бъдат броени от представителите на съда, Общинската избирателна комисия, както и заинтересованите страни по делото.
Припомняме, че днес клетва трябва да положат новоизбраните 41 съветници в разпоредителния орган в общината.
24rodopi.com
hard admin

*

Top