След 30 години: Римското великолепие се връща във вила „Армира”

„Мечтата на поколения ивайловградчани да видят антична вила „Армира” в нейния автентичен вид се сбъдва. Първата част от оригиналите вече са върнати на Общински исторически музей – Ивайловград, за да се поставят там, където са били преди 20 века”. Това обяви кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

5 глави на херми и 2 мраморни фигури, оценени на стойност 133 000 лв. са първата част от експонатите, които пристигнаха от НАИМ-БАН. Предстои връщане на още 6 облицовъчни капители, както и на мозайките от Националния исторически музей.

„Щастлива съм, че реставрационно-консервационните дейности по проект „Антична вила Армира” на Оперативна програма „Регионално развитие” се изпълняват по график, а туристите и гостите на Ивайловград ще могат само след два месеца да се насладят на най-старите оригинали на мозайки от Римската епоха, откривани в Европа и да видят една от трите разкрити вили до този момент на Стария континент в цялото им великолепие и блясък”, добави още градоначалникът.—————————————————————–
Почивка в Анталия с чартър от Варна на 07.09. Последни места!

hard admin

*

Top