След 400 песни улицата е станала дори по-зла

Тарикатите: Ще правим филм срещу дрогата!

 

Кърджалийските рапъри Борислав и Денис искат да направят филм срещу наркотиците. Идеята на Тарикатите е все още в процес на „съзряване”. „Искаме да разкажем за най-голямото зло на улицата. Искаме децата да видят, че това не е гъзария. Че дори само след една цигара трева, опасността от посягане към “твърдата” отрова става неимоверно по-голям. Да, в момента се показват подобни филми. Но едно е когато на учениците това се обяснява от 40-50 –годишни хора, друго е когато го направят почти „набори”. Ние сме рапъри. Допреди години това бе равнозначно на наркомани, разбойници и т.н. Затова смятаме, че сме по-близки като „звучене” със съвременните ученици. Наистина, ние искаме те да стоят далеч от дрогата, никога да не посягат”, казват двамата рапъри.

Тарикатите са грабнали микрофоните за сефте през 2004 година. Имат си имправизирано звукозаписно студио, а творчеството им е с внушителните 400 песни. Нямат обаче нито един албум, освен участие с песента „В клуба” в компилация на варненския продуцент Дребен G през 2005 година. „Тогава бяхме на по 15 и 17 години. Не взехме нито един лев. Получихме просто реклама. Тогава на мода бяха лошите момчета, псувните. Такива бяха и текстовете ни. Имахме песни с по десет души, знаеха ни, канеха ни на участия в кърджалийски клубове и т.н. Вече нещата са ралични. Този тип музика излезе от ъндърграунда и гетото. Костюмира се. Модата отново дойде от Запад и промяната не закъсня и при нас. Текстовете станаха доста по-позитивни, възприятията-други, посланията също, само дето… Само дето улицата не се промени. Станала е дори по-зла, по-алчна. Границата на употребяващи от „удоволствията” й пада все повече. Момичета и момчета на по 14 години смятат, че тревата им е прекалено слаб наркотик?! Искаме да ги променим, това са нашите послания „Ей, това не е хубаво, не го прави. Истинската гъзария е да си различен. Не употребявай!”. Това искаме да им кажем”, заявяват рапърите.

 

На снимката: Тарикатите пред Паметника на освободителите в Кърджали

 

 

Гардът, гаврата и бягството

 

„Гардът на обществото е паднал. Семейства са принудени да живеят разделени заради пари и работа, деца остават сами и алчната улица ги поглъща. Политици говорят едни и същи неща от години, а промяна няма. Бягството се оказва единственото спасение за по-добър живот. Внимание се обръща на една песен, не заради контекста, а заради някакви политически нюанси в нея. В крайна сметка един рапър стана по-известен отпреди и това е. Никой дори не се замисли защото точно това е изпято, каква е причината”, смятат Борислав и Денис за случващото се държавата и нашумелият скандал с песента, заклеймена за гавра с българския трибагреник.

 

Надеждата е като огънче от запалка

 

„Абе, има надежда. Завчера се събрахме, за да запишем една песен. Трябваше да е тъжна. В последно време само тъжни неща ни заобикалят. Започнахме, но някакси така се получи, че излезе весела. Странно. Явно им надежда, малка светлина като от запалка в края на тунела. Затова продължаваме да правим, това което правим най-добре-да пишем музика”, заявяват Тарикатите.

 

Уроците и „Отново в играта”

 

„Отново в играта” е последно парче на кърджалийските рапъри Борислав Костадинов и Денис Христов, чието видео от лятото се върти в най-големия интернет сайт за споделяния youtube. Музиката, текстът, идеята за видеоклипа, монтажа са дело на двамата Тарикати. Клипът е заснет и монтиран само за два дни. „В последния момент се наложи да сменяме готовия сценарий за клипа. Имахме идея да снимаме и мажоретки, но момичетата се отказаха заради натиск от страна на родителите им. Казали им, че не позволяват защото ние сме били…наркомани”, споделят момчетата и се чудят как е възможно зрели хора да не разбират, че текстовете, които редят в парчетата си не отразяват техния живот. Правим рап защото ни харесва, а не защото се чудим кога и къде да се надрусаме или да се скрием да пушим джойнт. Пораснахме отдавна и целта ни е именно да предпазваме децата от дрогата, пеем за улицата, за капаните, които тя крие”, заявява Борислав. Усмихнат обяснява, че не е спрял да работи, а от скоро е записал да учи и висше. Денис пък работи към Центъра за младежки дейности-София като „отговорник терен” за областния град.

Третият от Тарикатите вече има все по-малко свободно време, за да прави любимата си музика и затова този път той не е в играта, продължават Борко и Денис. През месец май взеха участие в Майския фестивал „Бъдеще с традиции”, който се проведе в областния град. И двамата отправят своята голяма благодарност към кмета на града инж. Хасан Азис и Сабина Сюлюкчиева-началник отдел „ЕИРРАК” в областна администрация за поканата за участие и възможността да зарадват феновете си.

“Не ни спря проливния дъжд, публиката също не си тръгваше, стояха по 3-4 души под един чадър, но не ни оставиха без аплодисменти”, спомнят си Тарикатите и се надяват още много дълго да започват „отново играта” и да стават все по-добри в това, което правят с любов.

hard admin

*

Top