Слънчеви лампи ще осветяват улиците в Ардино

Фотоволтаични лампи, захранвани със светлина от слънцето, ще осветяват улиците в град Ардино.
Проектът е по мярка 322 „Обновяване на населените места” по Програмата за развитие на селските райони и обхваща улиците „Орлови скали” и „София” и централния парк в Ардино, съобщиха от Общинска администрация.
Инвестицията във високотехнологична инфраструктура спестява пари на местния бюджет. Новите осветителни панели ще работят независимо от атмосферните условия и ще акумулират слънчена енергия без оглед на сезона. Те ще се включват автоматично и ще имат дълъг експлоатационен срок. Модерните лампи не съдържат токсични вещества и не замърсяват околната среда с вредни въглеродни емисии, обясниха от общината.
„Имахме разработени два проекта за монтиране на фотоволтаични ситеми в населените места, където има регулационни планове. Те бяха внесени в Държавен фонд „Земеделие”, но за съжаление не бяха одобрени, поради липсата на достатъчни финансови средства във фонда”, уточниха още от общината.
През настоящия програмен период 2014-2020 г. ръководството на община Ардино възнамерява да поднови документите, за да кандидатства отново.
Гюнер ШЮКРИ
hard admin

*

Top