Сметките: 62 000 гласа за ДПС в Кърджалийско и 4 мандата

Бахри Юмер: 100 000 нашенци в Турция ще гласуват за ДПС, но няма смисъл да плашим гаргите, че ще бъдем втора политическа сила!
„62 000 гласа за ДПС са постижими на изборите за парламент на 5 октомври в Кърджалийски многомандатен район, което означава 4 мандата. Петият е за онази политическа сила, която ще остане втора, изпреварвайки дори само с един глас третата. Това ще бъде човек от ГЕРБ или БСП, стига листите им да получат доверието на поне 7-8 хиляди избиратели”, коментира пред 24rodopi.com член на областния съвет на ДПС преди днешното заседание за попълване на списъка с кандидат-депутатите по азбучен ред. Първият в листата ще бъде почетният председател Ахмед Демир Доган, който бе номиниран от организацията в Момчилград.
„Очертава се да имаме депутати от всички области заради избирателната система. На този вот ще има много повече секции в чужбина, като в Турция те ще бъдат поне 150. Известно е, че 90% от българските изселници там подкрепят ДПС и ние очакваме 100 000 гласа само отвъд Капитан Андреево”, твърди областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер пред столичен сайт. Той подчертава, че се работи усилено и за мобилизиране на резерв от други 100 000 избиратели у нас, и ги прибави към онези над 400 000 гласа от миналия вот. Юмер обаче не се ангажира с разпространените амбиции на други лидери, че ДПС ще бъде втора политическа сила.
„Няма смисъл да плашим гаргите, вотът ще покаже силата на всяка политическа партия”, казва Юмер.
Както вече 24rodopi.com писа, приключиха събранията на общинските съвети в Източните Родопи за издигане на кандидат депутати. Най-много номинации има в Кърджали – 26, а най-малко в Джебел – 5.
Само Лютви Местан и Айхан Етем постигнаха 7 номинации от 7 възможни. Този път гласовете нямат значение, защото в списъка за пред ЦОБ и Централния предизборен щаб имената ще бъдат вписани по азбучен ред.
Голямата изненада, която може да бъде поднесена на 4 септември с обявяването на кандидат-депутатската листа, както вече 24rodopi.com писа, може да се окаже председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед (5 номинации от 7 възможни). Подкрепяният от Анкара и лично от новоизбрания президент Реджеп Тайип Ердоган духовник се очаква да заеме едно от избираемите места. „Малката изненада”, според някои, ще бъде възпитаникът на университета във Велико Търново Айхан Етем.
Голяма част от активистите на Движението обаче смятат, че Доган и Местан ще предпочитат да повторят миналогодишната листа.
Ще влезе ли Шабанали Ахмед в листата? Какво трябва да направят другите номинирани от МДПС, за да попадне Айхан Етем в избираемите места? Какви сигнали получава Доган от Кърджали?
Отговорите – само в 24rodopi.com по-късно
hard admin

*

Top