Смолян и Кърджали търсят устойчиви енергийни решения

Зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев участва в Брюксел в заключителна конференция на тема „Зелено побратимяване: общините –заедно за интелигентни и устойчиви енергийни решения”. Проявата е по проект Green Twinning /”Зелено побратимяване”. В рамките на конференцията Марин Захариев взе участие  в кръгла маса на тема „Прилагане на енергийни политики на местно и регионално ниво”. В събитието участваха и  изпълнителният директор на Асоциацията на родопски общини Златка Николова и Иванка Панделиева – ръководител проекти в Енергиен Център София. По време на конференцията изпълнителният директор на АРО представи научените уроци в Родопските общини в резултат на реализирането на проект Green Twinning.

В обученията, насочени към разработване и прилагане на Планове за действие за устойчива енергия, организирани по проекта в България, Полша и Словения освен общински експерти, се включиха кметове, заместник-кметове, секретари, председатели на общински съвети, общински съетници и др. Отчетено беше, че е необходимо общинските експерти да владеят английски език, за да могат ефективно да участват в международните семинари по проекта.

В рамките на проекта Green Twinning община Смолян подписа споразумение за побратимяване с община Мотрил от Испания, а Кърджали се побратими с испанския град Руби. Община Рудозем също подписа меморандум за сътрудничество с испанската община Алгинет.

Работните програми в Испания включваха посещения и запознаване с обекти, където са приложени ефективни и иновативни технологии за производство и използване на енергия. Бяха посетени пречиствателна станция за отпадни води с инсталиран когенератор на биогаз, предприятие за производство на зехтин с инсталиран когенератор и оборудване за производство на био-пелети от отпадъка (маслинови костилки и люспи), енергоспестяващо оборудване за улично осветление, система за използване на слънчева топлинна енергия в спортен център, а също така и колонка за зареждане на електромобили.

Партньори от България по проект Green Twinning (Зелено побратимяване) са Асоциацията на родопски общини и Енергиен център София. Координатор на проекта е Регионалната асоциация на общини Атика в Гърция. В проекта участват сдружения на общини, общини и енергийни агенции от Гърция, България, Испания, Полша, Румъния и Словения.

В дейностите по проекта участват общините Смолян, Кърджали, Девин, Рудозем, Златоград, Септември и Велинград. В обученията за разработване и прилагане на планове за действие за устойчива енергия се включиха и общините Асеноград, Лъки, Мадан, Чепеларе, Родопи и др.

 

На снимката: Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев

hard admin

*

Top