„Сова Харис“: ГЕРБ – 99 депутата, БСП – 97, ДПС – 25, „Атака“ – 19

Почти с равни резултати са двете основни политически партии ГЕРБ и БСП за предстоящите избори на 12 май. Това заяви в “Гореща точка” по TV7 директорът на социологическата агенция „Сова Харис” Васил Тончев.

Проучването е направено сред 1200 души, с представителна извадка в цялата страна. Изследването е правено с директно запитване. „В тази представителна извадка пропорционално влизат всички тези „разрези”, които съответстват на българското общество. Възпроизведена е много добре социалната и гражданската структура”, заяви Тончев.

Според изследването се очертава сравнително висока избирателна активност. 63% от анкетираните са заявили, че ще гласуват като 59% от хората са казали, че ще гласуват категорично и 12% се колебаят.

37% от запитаните са заявили, че няма да гласуват. Очаква се обаче в самия изборен ден избирателната активност да падне до 55%, каза социологът.

Според проучването на въпрос „За коя политическа сила ще гласувате, отговорите са следните: ГЕРБ 20,9%, Коалиция за България 20,4%, ДПС – 5,2%, „Атака” – 4,0%, РЗС – 2,4%, ДБГ- 2,4%, СДС – 2,3%, ДСБ и БДФ – 1,7%, ВМРО БНД – 1,1%, НФСБ – 1,0%.

От това се вижда, че 4 ще са партиите, които категорично ще присъстват в следващия парламент. ГЕРБ ще има 99 депутата, Коалиция за България 97, ДПС – 25, „Атака” – 19. Това показва, че се възможни двупартийни коалиции в следващия парламент.

„Вероятно ще имаме трипартийно управление”, прогнозира Тончев и допълни: „ Ситуацията сега е доста сложна. И аз не бих се ангажирал да направя прогноза, тъй като има много фактори, които продължават да влияят. През 2011 г. данните, които сме давали ние и нашите колеги, резултатът на екзитпола беше с 5% по-висок от прогнозите, които публикувахме ние. Предполагам, че такъв ефект ще има и сега”.

hard admin

*

Top