Социалдемократите Кълъчдароглу и Байкал – гости на БСП в Кърджали?

Турските и български социалисти се договарят за общи действия
 
Лидерът на най-голямата опозиционна сила в Турция – Народно-републиканската партия  (CHP), Кемал Калъчдароглу и легендарният социалдемократ Дениз Байкал  ще посетят в близките месеци Кърджали. Това съобщиха от областната структура на БСП в Кърджали.
Поканата за визитата е отправена от Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП и ръководител на група за работа с изселническите организации  на среща с депутата от Великото народно събрание на Турция Али Сериндаг.
CHP е социал-демократическа партия, близка с БСП, и контактите между българските и турските социалисти се поддържат активно от няколко години.
Назми Мюмюн е разговарял и с лидерите на изселническата организация на румеллийските  турци в Истанбул Неджатин Барлас и Неджметин Шунлу. В разговорите е била дискутирана темата за разкриване на българско консулство в Измир, за да се улесни административното обслужване на хилядите изселници от България. Коментирано е и откриването на нов граничен пункт за ТИР-ове при Дерекьой, който съществено ще облекчи трафика между двете страни.
В разговорите е засегната темата за работата на БСП с двойните граждани и временно пребиваващите в Република Турция, за облекчаване и падането на визовите ограничения между България и Турция,оказването на съдействия за изучаването на майчин език и издаването на учебници и учебни помагала на турски. Не са подминати и развитието на политическата ситуация у нас и предстоящото съставяне на правителство.
Общото желание и на нас, българските социалисти, и на колегите ни в Турция е решаването на проблемите с разкриване на нови работни места, осигуряване на по-високи доходи за хората и привличането на инвеститори от Турция в района на Кърджали, каза Назми Мюмюн.
hard admin

*

Top