Социалистите към ЦИК: РИК-Кърджали нарушава Изборния кодекс

Коалиция „БСП лява България” сезира Централната избирателна комисия относно неспазване изискванията на чл.71 от ИК от РИК- Кърджали, което от своя страна води до редица затруднения и неизпълнение на взетите решения от РИК по организацията на изборния процес, в законодопустимите срокове.
 „Изминаха повече от десет дни от работата на РИК-Кърджали, но по субективни причини липсва всякаква прозрачност в работата на Комисията. До настоящия момент нейният председател не е създал необходимата организация по публикуване на решенията на РИК на интернет страницата й”, се казва в жалбата до ЦИК.
С нея социалистите настояват сезираният орган да се  произнесе по казуса, като се потърси отговорност от председателя на Районната избирателната комисия, „който не изпълнява вменените му от държавата функции, правомощия и компетенции по Изборният кодекс”.
Социалистите припомнят, че още в самото начало Общинският съвет на БСП се противопостави открито на взетото решение на ЦИК относно назначаването на кадър от ДПС за председател на РИК на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. В първата си жалба до Централната избирателна комисия от БСП посочиха, че изборът на представител от Движението е прецедент в най-новата история на Кърджали и създава усещането за подготовка на непрозрачни и манипулирани избори.

24rodopi.com
hard admin

*

Top