Социологът на социалистите: Багдасаров има 28 % подкрепа, Каранчева е с 16 %! ДПС взима 4 мандата, БСП – 1

Лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров има реалните шансове да вземе депутатски мандат в Кърджалийския многомандатен избирателен район. Това сочи социологическо проучване, проведено тези дни в областта от социолога Юри Асланов.
Багдасаров се ползва с подкрепата на 28 на сто от анкетираните. Одобрението при него е по-високо от неодобрението. Евентуалният водач на листата на ГЕРБ в областта Цвета Караянчева  получава 16 на сто одобрение от гласоподавателите . Неодобрението п,и нея е по-голямо от одобрението, сочи анализът на социолога.
Показателите на партиите следват тези на техните лидери. БСП води на ГЕРБ в областта, но  безспорен фаворит е ДПС. Червените имат 16,3 на сто подкрепа на хората, заявили че ще гласуват. За ГЕРБ поддръжката е от 12,4%. За ДПС са декларирали, че ще дадат вота си 46 на сто от избирателите.
Резултатът за Движението не е окончателен, тъй като не са отчетени гласовете на изселниците от Турция, които ще дойдат да гласуват тук на 12 май.
Само в община Кърджали през последните години за изборите идват около 5000 избиратели. На последните парламентарни избори през 2009 г. действителните гласове в област Кърджали бяха 98 789, докато на местните избори през 2011 г.бяха с 23 000 по-малко – 75 661.
Резултатът от социологическото проучване отрежда четири мандата за ДПС и един на БСП, ако не бъдат мобилизирани изселниците. Изборният туризъм може да промени ситуацията, като се има предвид, че законът позволява освен изселницил към Кърджалийско да се насочат и автобуси от страната. Ще припомним,че така депутат стана Вежди Рашидов от ГЕРБ.
Проучването сочи, че БСП трябва да промени проектолистата си. Червените бяха заложили като водач бившият кукувец Петър Корумбашев. Той обаче има едва 10 процента подкрепа. Очаква се утре на „Позитано” 20 да заложат на сигурно и да излъчат за водач Милко Багдасаров.
Асланов, който е наричан „социологът на БСП”, смята, че социалистите ще покрият в район Кърджали националната квота за един мандат, който се очаква да бъде 17-18 хиляди гласа. На същото мнение е и Цветан Цветанов, който е убеден, че ГЕРБ ще спечелят 20 000 гласа. Прогнозата на ДПС пък е, че над 60 000 жители на 7-те кърджалийски общини ще подкрепят техните кандидати.
Георги Кулов, Петър Калчев
 
hard admin

*

Top