Спасителят на кръста Величко: Да вярваме и да се обичаме!„Да вярваме и да се обичаме”, заяви на излизане от студените води на Арда спасителят на кръста на Богоявление Величко Карабоюков. Както вече 24rodopi първи писа, за втора поредна година 23-годишният ватерполист от „Арда” извади кръста от река Арда на Йордановден /видео от ритуала – в дясната колона/. Той е участвал повече от 5 години в ритуала. Късметлията, който е завършил Националната спортна академия си пожела много здраве и благоденствие на българския народ. Той получи японско колело с двойни джанти и 50 лева награда от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Получавайки подаръка, Величко цопна с велосипеда във водата пред погледа на стотици кърджалийци, дошли да проследят ритуала.

Тази година смелчаците, които скочиха в ледените води на левия бряг на река Арда, бяха 58. Най-възрастният бе 48-годишният Иван Парасков, а най-малкият 10-годишният Герасим Бeнковски, ученик в СОУ „Й.Йовков”. Всички бяха дарени с по 20 лева.
И тази година беше спазена традицията във водите на Арда да се кръщават деца на Йордановден. В християнската вяра отец Петър въведе 1-годишната Матия Тенева. По традиция детето бе дарено със 100 лева и Библия.
До мястото на Богоявленския ритуал литийното шествие се водеше от велосипедисти. На един от тях беше качена малката Матия, който бутаха кметът инж. Хасан Азис и баща й. Пред тях младежи носеха иконата на Кръщението Христово, а ударите на дървено клепало възвестяваха на кърджалийци големия християнски празник.
„От няколко години при мен идват група деца с колела с горещото желание в Кърджали да има велоалеи. Предстои изграждането на следващата част на парк „Арпезос” и желанието ни е в него от една страна да имаме един от най-дългите маршрути с велоалеи, а от друга страна това е крачка към Европа, хората да предпочетат вместо колите да се движат с велосипеди, които са част от екологията на Кърджали”, каза пред журналисти кметът инж.Хасан Азис. Той добави, че на днешния голям християнски празник би било добре хората да се чувстват пречистени от лоши помисли и да влезнат в новата година с добри идеи и добра мисъл, с всичко най-добро, което човек може да помисли и да направи за комшията, близките и за Кърджали.

Гюнер ШЮКРИ

hard admin

*

Top