Спасяват млад ням лебед

  • Директорът на лесничейството в Кирково инж. Илия Минчев го предаде на екоинспекцията в Хасково

"Валери КОВАЧЕВ
Млад ням лебед е намерен в безпомощно състояние в реката в Долно Къпиново. Сигналът за необичайната птица е подаден до директора на лесничейство в Кирково инж. Илия Минчев от младежи в селото. Той лично отишъл да я прибере. Дал й да пие вода и я оставил на топло. Вчера донесе лебеда в Регионалното управления по горите в Кърджали и го предаде на Борислав Борисов, началник отдел “Биоразнообразие и защитени територии” в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково.
Имаше кръв под едното крило, предполагам, че се е закачил на проводници, каза инж. Минчев. Това е втори случай лесничейството да предава ням лебед на екоинспекцията. Първият е бил по-миналата година. За съжаление птицата не оцеляла.
РИОСВ ще предостави лебеда в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове в Стара Загора, който е към неправителствената екологична организация “Зелени Балкани”. Финансира се от Министерството на околната среда и водите. Животните там се лекуват от специалисти-ветеринари. Тези, които оздравеят, се връщат в природата, а тези, които имат проблеми, остават в центъра за размножаване.

В България се срещат три вида лебеди – ням, поен и тундров, като последният може да се види много рядко при тежки зими. В Южна България гнезди само една двойка. У нас долитат от северните европейски страни. Борислав Борисов е оптимист, че намереният лебед в Долно Къпиново ще оздравее.
В понеделник е бил спасен ням лебед в Левка, а вчера е получен сигнал и от Пчелари, община Стамболово. Времето е критично за тези птици заради замръзналите водоеми.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top