Спасяват уникална джамия в Подкова

  • Осигурени са средства за цялостен ремонт и реставрация
  • Търсят помощ от Института по паметниците на културата заради специфичната работа

"Валери КОВАЧЕВ
По настояване на община Кирково от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет са осигурени средства за ремонт и реставрация на вековната дървена джамия в Подкова, каза кметът Шукран Идриз. Предстоят разговори с Института по паметниците на културата как да се изпълни проектът, тъй като молитвеният дом е паметник на културата. Проектантите са специалисти от София. Трябва да се избере подходящо време за работа. Вероятно това ще бъде през юни, когато няма много валежи. Ще се подменят покривът, носещите греди и талпите.
Джамията в момента е действаща. Всеки петък в нея се събират 200-250 вярващи от Подкова и околните села.
През последните години оглед на джамията са извършили представител на ЮНЕСКО, Енцо Реали от Делегацията на Европейската комисия в България, и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През май миналата година е посетена и от лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган, който е поел личен ангажимент за реставрацията на този уникален паметник на културата.

За сега община Кирково не е обявила процедура за изпълнител на ремонта. Тъй като работата е специфична, нещата трябва да се съгласуват с Института по паметниците на културата и Министерството на културата.
Преди четири години също имаше идея да се реставрира джамията. Беше включена в проект “Източните Родопи – съвместно съжителство на тракийска култура, християнство и ислям”, финансиран от Програма ФАР и българското правителство. Тогава бяха отпуснати 14 960 евро, които се оказаха крайно недостатъчни.
Като друга причина да не се осъществи реставрацията, представители на проекта посочиха невъзможността в България да се намерят 14-метрови дъбови греди и талпи със старите размери. Целта на проекта беше джамията да се включи в маршрут за културен туризъм, обхващащ исторически и археологически обекти в седем общини в областите Хасково, Кърджали и Смолян.
Джамията в Подкова е дървена постройка. Изградена е по уникална строителна технология. За нея се носи интересна легенда. Седем девойки от отдавна изчезналото село Рамоллар решили да не се омъжват, а да се посветят на вярата. Те продали чеизите си и с парите купили дървени трупи. Пренесли ги на гръб чак от връх Гьобрен. Построили джамията за една нощ, без да ползват нито един пирон. После момите изчезнали.

hard admin

*

Top