„Специалистите“ да изядат дипломите си! Всеки трети на възраст между 15 и 30 години в Кърджали е пушил трева! Алкохолът и тютюнът са по-опасни от марихуаната

„Много лекари и така нар. „специалисти по дрогата” в Кърджали трябва да скъсат дипломите си и да ги изядат”, това се казва в една от реакциите по повод публикацията ни „Веселата дрога” – хит сред младите! Кърджалийски психиатри: Някои от пушещите марихуана минават трайно в състояние на психоза”.
„Нека първо кажа, ЧЕ НЕ ЗАЩИТАВАМ МАРИХУАНАТА, нито по някакъв начин подкрепям употребата и свободно. Не ползвам и не съм ползвал. Но не мога да отрека ДОКАЗАНИТЕ ФАКТИ:
През 1972 Конгреса на САЩ поставя марихуаната в График 1 на Акта за контролираните субстанции, защото се приема, че няма одобрено медицинско ползване. От тогава, 23 от 50 щата и Вашингтон са легализирали марихуаната за медицински цели.
Много учени потвърждават нейната безопасност и ефективност за лечението на симптомите на рак, СПИН, множествена склероза, силни болки, глаукома, епилепсия и други болести. Те цитират множество медицински организации, големи правителствени доклади, и исторически факти за марихуаната.
Опонентите казват пък, че е твърде опасна, няма одобрение от Комисията за контрол на храните и лекарствата, и множеството различни лекарства правят мариханата ненужна. Казват, че марихуаната води до пристрастяване, че е пътят към по-силната дрога, влияе на плодовитостта и влияе на способностите за шофиране. Поврежда бъбреци, дробове и мозъка. Твърдят, че медицинската марихуана е просто завеса за легализацията на дрогата и ползването и за удоволствие.
Лично мнение – позитивните ефекти на марихуаната са повече от негативните и сама по себе си тя няма опасни действия върху здравето толкова, колкото алкохола или тютюна например”, гласи едно от мненията.
24rodopi.com се обърна с молба за анализ към един от най-добрите експерти по наркотиците в Кърджали и „човек, който борави със страшно много информация”. Вижте анализа:
Консумацията е ясна, пуши се много сериозно в Кърджали. Аз лично НЕ ПОЗНАВАМ човек от кръговете, в които съм се движил, който да не е пушил или да е редовен. Няма да казвам имена, но има и зъболекари и фармацевти дори сред тях. А аз познавам доста народ. Може да се каже, че всеки трети (грубо) от града между 15 и 30г. възраст е пушил трева. И това е положението. Няма какво да се лъжем, достъпно е и се ползва. И полицията също е наясно с всичко това впрочем, но Вие си го знаете.
Марихуаната и какво за нея е добре да се знае:
Марихуана се нарича и отнася изсушените цветове, листа, семена и глави от растението Канабис. Тези части съдържат съставки, които създават изкривявания в ума, които потребителите търсят, чрез поглъщане или пушене на растението. Но също така растението има и компоненти с доказани медицински предимства. Марихуаната съдържа най-малко 60 химикала, наречени канабиноиди. Изследователите оценяват колко са ефективни някой от тези вещества и как могат да контролират определени медицински състояния. Например:
ТНС – съкращение на делта-9-тетрахидроканабинол, ТНС е главната съставка, отговорно за замаяващия ефект. Също така може да лекува симптоми като гадене и повръщане, които са следствие от множество медицински състояния.
Канабинол и канабидиол – тези съставки имат някой от особеностите на ТНС, но оказват по-малко психоактивен ефект – грубо казано – Напушването.
Дронабинол (Маринол) Дронабинол (дро-НАБ-ин-ол) е изкуствено създадена версия на ТНС, която се дава с рецепта в някой страни. Използва се против гадене и повръщане след химиотерапия, когато никое друго лекарство против това не работи. Също така се използва и за да се увеличи драматично апетита при болни от ХИВ вирус.
Как работи
Когато се пуши или погълне, ТНС и другите канабиноиди в марихуаната се “закачат” за два типа рецептори на клетките в тялото – като ключове в ключалка – действат, след като се съединят.
CB1 е такъв рецептор. CB1 рецепторите се намират основно в мозъка, и по-специално в зоните, контролиращи движенията, паметта и рефлекса за повръщане. Това обяснява защо марихуаната влияе на баланса и координацията и пречи на краткосрочната памет и ученето. Но също така обяснява и защо може да е полезна при борбата с гадене, болка и загуба на апетит.
Дригия рецептор – CB2 се намира в малки количества навсякъде в тялото, основно в тъканите на имунната система – далака и лимфните възли. Функцията на тези рецептори не е ясна и добре изследвана. Може да служат като спирачки за функцията на имунната система, което може да обясни защо марихуаната потиска имунния отговор.
След като се изпуши марихуаната, съставките и достигат най-високи нива в тялото за минути и ефекта може да продължи до 2 часа. Когато се консумира – понякога и като подправка – съставките може да вземат най-високи нива след няколко часа, и ефекта им да продължи над 12 часа.
Лекарството с рецепта дронабинол, което е във формата на капсула, започва да действа след около 30 минути и може да стимулира апетита над 24 часа.
Възможна медицинска употреба
Учените изучават потенциала на марихуаната за медицински цели, и са разбрали и описали лечението на множество състояния с нея.
Гадене
Една от медицинските ползи на ТНС е лечението на гадене. Може почти да премахне гаденето от химиотерапия и да намали драматично гаденето и загубата на тегло при болни от ХИВ.
При младите хора до 40 г. възраст, марихуаната е много по-полезна против гадене, отколкото при по-възрастните. Заради страничните ефекти. Лекарствената форма – дронабинол, може да предизвика и психологически странични ефекти, които са неподходящи при възрастни хора. Докторите основно предписват по-нови лекарства срещу гадене с по-малко странични ефекти, но ако не помагат, прибягват до синтетичната марихуана.
Глаукома
Тази болест – третата основна причина за слепота в САЩ и четвърта в Европа – изразява се в това, че притиска очната ябълка, което води до загуба на зрение.
В ранните 70 години на 20 век, учените откриват, че пушенето на марихуана намалява напрежението в очите. Механизма как марихуаната постига този ефект и до момента не е ясен. Учените откриват CB1 рецептори в очите, което може би е следа за бъдещи изследвания как марихуаната лекува глаукома.
Докторите може да предписват и други лекарства за глаукома, но те губят ефективността си след време, защото организма се адаптира. Изследователите работят върху създаването на лекарства, съдържащи канабиноиди, които могат директно да се слагат в окото (капки) – за да се избегне замаяването от марихуаната или другите ефекти при пушенето и.
Болка
Хората основно използват марихуаната за облекчаване на болка още от 1800г. и много проучвания установяват, че канабиноидите имат аналгетичен ефект. Всъщност, ТНС може да е толкова добър лечението на болките от рака, колкото е кодеина например. Канабиноидите също увеличават ефекта на опиатите, ползвани за облекчаване на болката при раково болни (напр. морфин).
Множествена склероза
Резултатите от изследванията показват високата ефективност на канабионоидите при лечението на тремори, мускулни спазми и болки от множествена склероза – болест на нервната система, която причинява сериозна мускулна болка. Изследване от 2003 установява, че канабиноидите значително намаляват болките при хора с МС.
Някой учени са убедени, че при още изследвания, марихуаната ще се окаже универсалния лек за тази коварна болест. Марихуаната предпазва нервите от увреждане, което болестта предизвиква. Също така изследвания върху животни показват, че марихуаната действа като лек. Въпреки това, други съветват да се внимава при използването на марихуана за лечение на МС, защото не се знаят дългосрочните странични ефекти от такова лечение.
Не и без рискове
Въпреки, че много доктори и пациенти предлагат легализацията, правителството на САЩ едва наскоро се съгласи. Федералния закон третираше марихуаната като дрога, нямаща медицинско предназначение. И потребителите отнасяха от глоби, до затвор.
Наред с тези законови съображения, има и други рискове:
Блокиране на мисленето, уменията за решаване на проблеми и паметта
Ограничени способности за баланс и координация
Увеличен риск от сърдечен удар
Повишен риск от хронична кашлица и респираторни инфекции
Потенциални халюцинации и лека форма на абстиненция
Също така е добре да се отбележи, че все пак марихуаната съдържа 70 процента по-малко канцерогенни хидрооксиди от никотина и не носи този риск от причиняване на рак на белите дробове. Дори и въпреки продължителното вдишване и задържане в белите дробове. Все пак тези рискове трябва да се вземат впредвид при използването на марихуана ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ.
Уважаеми 24rodopi.com,
моля да напомните на читателите, че все пак марихуаната Е ДРОГА, макар и много лека и тя носи рискове. Както и да напомните, че в аптеките се продават тестове за наркотици, които са домашни, нека всеки родител на тинейджър да провери дали е пушена трева. Ще останат изненадани дори и родителите на отличници от училище „Ботев”.
hard admin

*

Top