Спецполицаи атакуваха дом в Солище след сигнал за фалшификатор на документи, откриха иманярско депо

С осъдителна присъда приключи делото срещу иманяр от кърджалийското село Солище, чийто дом беше обект на специализирана полицейска акция след сигнал за фалшифициране на документи за самоличност.
Както вече 24rodopi.com писа, служители на ГДБОП задържаха мъж, занимавал се с незаконна търговия на културно исторически ценности. Служителите на сектора на ГДБОП в Кърджали “атакували” дома на 37-годишния М.Т. в с. Солище. При претърсването антимафиотите открили 5 монети с различна форма, големина и датировка, печат с арабски символи, 14 пръстена с различна форма и датировка, както и 8 други метални предмета. Пак там попаднали на копия от задграничен паспорт и снимки, фолио и четири СИМ карти. Иззети са мобилен телефон и флаш памет, която била открита в маратонка.
М.Т. е криминално проявен и регистриран за изготвяне на неистински документи и незаконна търговия с културно исторически ценности, твърдят от полицията.
„Той има страст да колекционира старинни вещи, но няма нищо ценно”, това пък твърди по време на разпитите и в съдебната зала жената, с която подсъдимият живее на семейни начала. Двамата имат едно дете.
Тази седмица 37-годишният жител на Солище получи присъда за откритите в дома му открити  бронзов пръстен и четири византийски монети, които не се регистрирани  по  Закона за културното  наследство.
На 22.01.2013 г. в Сектор „Борба с организираната престъпност”  в Кърджали постъпва информация, че М. Т. изготвя и разпространява фалшиви  документи за самоличност – паспорти, лични карти, свидетелства за управление на превозни средства. Претърсена е къщата, в която живее. Освен бронзовия пръстен и монетите са открити и още археологически обекти.
Претърсващите се натъкват и на 11 броя прозрачни фолиа за топло нанасяне, за които знае, че са предназначени за съставяне или за преправяне на български или чуждестранни документи за самоличност и свидетелства за управление на превозни средства. В  буркан са открити  13 пръстени, фигурки , 3  пробити монети . В антрето на къщата в бяла мъжка спортна обувка  полицаите попаднали на флашка, на която имало  файл  с имена, изписани на латиница и  цветна снимка на жена.
М. А. Т. е с основно образование, не е женен, не е осъждан, не работи. „Искам да бъда оправдан”, заяви пред съда той, но отказва да обясни как се е сдобил с предметите. Адвокатът му смята, че обвиненията са недоказани и най-справедливото решение на съда е оправдателната присъда.  Прокурорът  настоява за наказание „лишаване от свобода” за срок от една година и шест месеца за старинните предмети, както  и „глоба” в минималния размер и  2 години „лишаване от свобода” за това, че държи материали за изработване на фалшиви документи за самоличност.
Вещото лице е категорично, че  сребърният пръстен и монетите са  автентични,  а останалите предмети не са движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство.  Фолиото е предназначено за ламиниране на документи от атмосферни условия, влага, механическо, физическо и други въздействия. То може и да послужи и за съставяне или преправяне на български или чуждестранни документи за самоличност, свидетелства за управление на превозни средства в определен етап от тяхното изготвяне. Но с това фолио можело да се фалшифицират само старите  лични документи, а не тези, които сега се изработват. Няма доказателства, че в Солище са произвеждани фалшиви документи за самоличност.
Заради смекчаващи вината обстоятелства – чисто съдебно минало, и ниската стойност на предметите, съдът замени исканото от прокуратурата наказание „лишаване от свобода”  с наказание „пробация”  „задължителна регистрация по настоящ адрес” два пъти седмично за срок от 1 година и 6 месеца, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1  година и 6 месеца и „безвъзмезден труд в полза на обществото”  от  100 часа годишно за срок от 1  година.
hard admin

*

Top