Спешна помощ в Ардино отново с уникална апаратура „7 в 1“, кметът – пациент №1

Гюнер ШЮКРИ
Филиалът на Спешната помощ в Ардино  отново се сдоби с апарата за кардиостимулация „Корпулс 3″, последно поколение в телемедицината техника.  Апаратът  бе предоставен днес от  д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали и Марин Атанасов, представител на софийската фирма „Медцис”  на екипа на филиала на Спешната помощ в Ардино. Присъстваха още кметът на общината Ресми Мурад и управителят на многопрофилната болница за активно лечение д-р Адам Персенски. През последните три месеци супермодерният апарат  бе на разположение на филиала на Центъра в Крумовград.
Новата техника  съвместява в себе си седем медицински изследвания. С нейна помощ може да се измерват пет жизнени показатели на болния – насищане на кръвта му с кислород, с въглероден двуокис,  отделно да се направи кардиограма и да се измери кръвното му налягане. Системата включва също дефибрилатор. Тези показатели в реално време се предават на Спешното приемно  и кардиологичното отделение в Кърджали, за да се проведе конслутация с кардиолози в Кърджали за състоянието на болния.
Кметът Ресми Мурад  лично изпробва как работи новата техника. Тя е германско производство, за използването му по пилотен проект в  Кърджали има одобрение на Българския лекарски съюз и на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ.
Екипът  на филиала в Ардино благодари на ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали за предоставената техника. Надяват се този път новата модерна апаратура да остане завинаги в Ардино.
На снимката: Кметът на Ардино първи тества новата апаратура
hard admin

*

Top