Спешна помощ в Ардино с уникална апаратура "7 в 1", екипи ще спасяват хора в най-отдалечените села

Софийската фирма „Медцис” предостави днес в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали най-модерната система, която е предназначена за спешна помощ и интензивни грижи за пациента.
„Новата техника съвместява в себе си седем други апарата – прави кардиограма, измерва насищането на кръвта на с кислород, с въглероден двуокис. Има възможност да подава ритъм на сърцето, да се измери кръвното му налягане. Системата включва и дефибрилатор”, заяви при представянето на системата шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков. Той отбеляза, че апаратурата дава възможност за телемедицина с предаване на всички жизнени показатели на пациента към отделенията на Многопрофилната болница за активно лечение „Ат.Дафовски” в Кърджали.
„По този начин, специалисти от кардиологичното, интензивното и спешното отделение към лечебното заведение ще могат да осъществяват ранна диагностика и да дават насоки за лечението на пациенти в отдалечени райони по време на транспортирането им до спешния център в Кърджали”, заяви още д-р Митков. Той допълни, че апаратът е много важен за региона. В момента от 8 филиала на ЦДМП , само в три има лекари, като в Ардино и Момчилград са по един.
Апаратът носи названието „Корпулс 3″ и е производство на германската фирма „GS”. За използването му по пилотен проект в Кърджали има одобрението на Българския лекарски съюз и на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.
 Той ще бъде изпитан как работи в Кърджалийско в рамките на шест месеца.
Първите три месеца супермодерният апарат ще се използва от екип на линейка от Ардино, а в останалите три от филиала на Центъра в Крумовград.
В съседна Румъния с „Корпулс 3″ са оборудвани всички линейки.
Отговорникът на филиала в Ардино Сафие Карабашева благодари на ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали за предоставената техника. „Надявам се, че Ардино е избран не по-азбучен ред, а за внедряване на новата модерна апаратура”, заяви Карабашева, преди да получи апаратурата от д-р Митков. Тя
изрази желание системата да остане на разположение на нейните съграждани.
Гюнер Шюкри

Още снимки от събитието – тук

hard admin

*

Top