Спорът вече е в съда: Медресе или исторически музей?

„Медресето – сградата, в която от години се помещава исторически музей в Кърджали, трябва да бъде незабавно върната на мюсюлманското вероизповедание“, заяви в Джебел известният изселнически лидер от Одрин Зюрфеттин Хаджъоглу.
В Окръжния съд вече е даден ход на делото на Главно мюфтийство срещу министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), по което претенциите са сградата и парцелът в съседство, където има спортна площадка, да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание.

Мюсюлманите трябва да поискат от държавата всички вакъфски имоти, допълни Хаджъоглу. Той се прочу в България с декларацията срещу проекторешението на Общинския съвет в Кърджали да удостои посмъртно със звание „Почетен гражданин на Кърджали“ ген. Васил Делов.

През 20-те години на миналия век сегашният музей бил турско духовно училище – медресе, за което има документи, поясниха за 24rodopi адвокати на Главно мюфтийство.
Главното мюфтийство е завело дела в опит да си върне имоти, отнети му от държавата преди 1989 година, в цялата страна. 2012-та е била последната година, в която могат да бъдат заведени дела за връщането на тези имоти, поясниха юристите.
Сградата в Кърджали е построена в началото на 20-те години на ХХ-ти век, по проект на проф. арх. Померянцев, преподавател в Художествената академия в Санкт Петербург. Както повечето музейни сгради в Българи и тази първоначалното е била създадена за друга цел. Идеята е била там да се помещава медресе (мюсюлманско духовно училище).

“Щом медресето е градено с парите от продажбата на кожите от жертвените кочове на нашите предци, щом издръжката на църквата “Св.Стефан” в Истанбул струва милиони, защо да не си върнем имота? Той е собственост на мюсюлманите и ние ще си поискаме от държавата всички вакъфски имоти. Защо да не можем там да изградим джамия и да се водят големите петъчни молитвени служби”, коментира в Джебел Хаджъоглу.
Първото заседание в кърджалийския съд е било на 14 май.

hard admin

*

Top