Спряха опасни асансьори в Кърджали, единият бил „близнак“ на съоръжението-убиец в столицата

В Кърджали са спрeни асансьори, защото са констатирани няколко случая на негодни клиновидни спирачни механизми, съобщиха от Държавната агенция за технически надзор (ДАТН).
Както вече 24rodopi.com писа, по време на проверката са установени и съоръжения с неработещи устройства срещу претоварване (Често се налага спасители да вадят закъсали между етажите във “Възрожденци” – тук).
Всеки четвърти от проверените досега асансьори в страната е спрян от ДАТН, защото е опасен. От проверени 925 съоръжения основно в жилищни сгради са спрени 213. Проверката започна след трагичния инцидент в София, при който асансьор пропадна от деветия етаж и уби една жена, а друга рани тежко. Никой не знае колко точно са съоръженията в страната, защото няма електронен регистър, но се предполага, че са около 120 000.
Един от спрените асансьори в Кърджали бил с неизправен заклинващ механизъм като фаталния асансьор в София. Друг асансьор от града край Арда пък е с неработещо устройство за контрол на товара, както бе авариралият в “Майчин дом” с 9 жени.
Да има ограничение за броя на асансьорите, за които един техник може да отговаря (до 160 месечно), по-високи глоби, повече основания за вземане на лицензи и по-трудно подновяване. Това са част от измененията в наредбите, които се очаква да приеме Министерският съвет.
24rodopi.com
hard admin

*

Top