Срокът е 30 април: Едва 3000 декларираха доходи пред данъчните, НАП чака в пъти повече декларации

По 3 декларации за облагане на доходите в минута трябва да приема и обработва всеки офис на НАП до края на кампанията на 30 април 2013 г. Това показва сравнението между приетите до този момент и очаквани документи в структурите на агенцията. Половината от декларациите все още не са подадени, съобщиха от приходната агенция. До този момент в офиса на НАП в Кърджали са постъпили близо 3 000 декларации, а общият брой на формулярите, които очакват данъчните е в пъти повече.
За това от НАП съветват гражданите да не подават своите декларации за облагане на доходите в последния възможен ден, за да не им се наложи да чакат по опашки. Декларациите за облагане на доходите гражданите могат да се подадат чрез интернет с електронен подпис. Ако документите са подадени чрез интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне. Документите могат да бъдат подадени и на място в офиса на НАП, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.
Образец на декларацията за облагане на доходите клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
От НАП напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.  

hard admin

*

Top