Станишев: Димчо Михалевски милееше за своя роден край, за Родопите

„Цялата ни парламентарна група и всички близки и приятели на Димчо Михалевски сме потресени от новината за смъртта му. До последно никой не вярваше, че тежката болест, с която се бореше от месеци, ще надделее. Не вярвахме, защото добре познаваме борбения дух на Димчо и неговата способност да преодолява всички препятствия. Загубата му е непрежалима за всички нас. Ще ни липсва много неговото приятелство, чувството му за хумор, безспорният му професионализъм и отдаденост на работата и на нашата обща кауза, както и готовността му винаги да помогне на тези, които се нуждаят от подкрепа”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев с нарочно писмо до медиите.
„Запознах се с Димчо, когато той беше зам.-кмет на Кърджали, и още тогава ми направи силно впечатление със своите професионални познания и управленски идеи. Като зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството имаше визия за развитието на страната и особено милееше за своя роден край, за Родопите. Правеше всичко възможно хората в този регион да почувстват различно отношение на държавата и перспектива за своя живот. Като всички нас участвали в управлението 2005 – 2009 г. и той беше подложен на нечиста кампания от клевети и обвинения, но това не го накара да замълчи. В предния парламент беше един от най-ярките и убедителни оратори на левицата. Злобата срещу него беше принудена да замлъкне пред силата на неговите аргументи и знания. И в този парламент, като председател на Комисията за регионално развитие, продължи да работи за това България да има устойчива стратегия за развитието на водните ресурси, за защита на българската природа и Черноморие, както и за интересите на хората.
Няма политическа кампания на БСП, в която Димчо да не се е включил с цялото си сърце и да не е работил всеотдайно. Беше много щастлив, че най-сетне българските социалисти в Кърджали имат свой представител в НС. Като водач на листа във всеки регион, в който е бил наш представител, печелеше много приятели, уважение и подкрепа. Защото беше човек с позиции и готов да намира решения за всеки проблем, без да жали сили за изпълнение на поетите ангажименти.
До последния си миг Димчо живееше с проблемите, трудностите, предизвикателствата, успехите и ритъма на партията. И аз, и депутати от парламентарната ни група многократно говорихме с него, докато беше в болница. След заседанието на нашия Конгрес, той беше обнадежден и вярваше, че скоро ще се включи пълноценно отново в редиците ни. Коварната болест надделя, но съм убеден, че неговият дух и характер ще бъдат пазени винаги от неговите другари и съпругата му Наталия, и ще живеят чрез децата му”, пише в обръщението на Станишев.
hard admin

*

Top