Стартира изкупуването на тютюна

Около 15 ноември се очаква да стартира масово изкупната кампания на тазгодишната тютюнева реколта в Кърджалийско. Водещи фирми в бранша обясняват, че причината да не излизат на пазара досега е, че все още няма достатъчно готова продукция и хората продължават с пасталирането.

Изненадващо през септември само „Лийв Табако Михайлидис” изкупи в Кирковско първите количества, когато някои производители още прибираха тютюна от нивите. С близо 40 % е намаляло производството на тютюн в сравнение с 2010. Сега очакваме да бъдат изкупени между 2200 – 2500т. от зеленото злато, съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан.

Повече от месец търговците обикалят района и се интересуват от продукцията. При нас това лято са произведени под 500 тона, а преди 5-6 години оттук се изкупуваха над 1600”, сподели зам. – кметът на община Черноочене г-н Мустафа.

Според агроспециалисти тазгодишната реколта в Източните Родопи ще бъде по-малко с 20% в сравнение с миналогодишната. По-малко са и засетите площи, а добивите по-слаби заради голямата суша. Но затова пък качеството е по-добро и се очакват по-високи средни цени. На този етап фирмите се въздържат да обявяват конкретни цени по-класи. Пазарът напълно е либерализиран и те сами решават на какви цени ще изкупуват.

Традиционно в Кърджалийско от години няколко фирми изкупуват готовата продукция.Това са„Алайънс Уан Тъбако България”, която има офиси в Крумовград и Кирково, „Сокотаб”, „Месириян България”, „Кърджали-Табак”, „Плевен БТ” и „Лийв Табако Михайлидис.

Спасов

*

Top