Старт на водния цикъл! Копка за 70 млн. лв. за 54 000 кърджалийци

„Ние винаги сме твърдели, че сме европейци, а след изпълнението на този проект, с право ще наричаме Кърджали-европейския град на България”. Това обяви кметът Хасан Азис, който заедно с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова направи първа копка на историческия за града проект за интегриран воден цикъл.

Той е на стойност близо 70 млн. лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда”. Проектът включва изграждане и рехабилитация на 14,2 км водоснабдителна и 23 км канализационна мрежа. Предвидено е изграждане и на Пречиствателна станция, която ще обслужва 54 хиляди жители.
„Стартът на проекта бе даден преди 7-8 години. Искам да благодаря на всички колеги, на бившите кметове, на всички специалисти, които помогнаха да стигнем до тази фаза и проектът да стане реалност. Ръководството на общината работи през последните години за подобряване и изпълняване на всички екологични критерии на Европейския съюз, което ни праща отново в челото на общините в страната по този показател”, обяви Хасан Азис. Той даде и примери с подкрепата на местната администрация за въвеждане на нова технология за цинково производство в ОЦК, реализацията на Водното огледало, което да реши проблема с изливането на отпадни води в коритото на река Арда. „Започнахме изграждане на паркови в зони в идеалния център на града, отвеждайки Кърджали отново на първи позиции по критерия „зелен град”. Сега дойде време и за историческия проект за интегриран воден цикъл, който е изключително важен за подобряване на условията за живот”, допълни градоначалникът. Той помоли за извинение и търпение от страна на кърджалийци по време на изпълнението на проекта и неминуемите неудобства, които той ще причини на жителите на областния център.
„Аз съм тук заради високите цели, отговорности, усилия, труд и желание за успех, които демонстрира ръководството на Община Кърджали при изпълнението на този проект. Ние направихме каквото можахме. Сега вече е ред на строителите. Всичко е в техни ръце, за да могат 54 000 души да усетят ефекта от проекта”, заяви екоминистърът Искра Михайлова.
„По време на ремонтните дейности ще има прах, ще има кал, ще има неудобства. Извиняваме се предварително на гражданите, но ги уверяваме, че проектът ще бъде завършен дори преди посочените срокове”, добави представителят на консорциума-изпълнител Павел Калистратов.

—————————————————————–
Специални оферти за зимния сезон 2013/2014 в хотел Рила, Боровец

hard admin

*

Top