Статистиката: Заплатите в 23 области тръгнаха надолу, в Кърджали – леко нагоре

Средната заплата, която в кризата упорито пълзеше нагоре заради освобождаването на нископлатен персонал, започна да намалява. За първи път от поне една година в 23 области се забелязва спад във възнагражденията. Това показват данните на националната статистика за първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2012 г.

Средната заплата за страната за първите три месеца на годината е 778 лв. Само пет области обаче могат да се мерят с това ниво – София-град, София-област, Враца, Варна и Стара Загора. Само в една област – София-град, средното възнаграждение минава 1000 лв. Сега то е 1076 лв., а през последното тримесечие на 2012 г. е било 1129 лв. Плевен, Добрич, Ямбол, Кюстендил и Кърджали са единствените области, където тенденцията за ръст на средната заплата се запазва и в началото на тази година.

В Кърджали средната заплата е 550 лева.

В област Варна, откъдето тръгна вълната протести срещу високите цени на тока, средната заплата е паднала с 8 лв. на 763 лв. С най-голямо намаление на заплатите са област Перник – с 49 лв. до 555 лв., Монтана – с 38 лв. до 565 лв., в Благоевград – с 33 лв. до 541 лв., в Стара Загора – с 18 лв. В област Пловдив вземат 661 лв., което е с 24 лв. по-малко, отколкото в края на м.г.

И тази статистика показва драстичното разминаване в доходите по области. Най-ниските заплати без изненада са в област Видин, където средното ниво за първото тримесечие е 506 лв.

hard admin

*

Top