Стефка ще бъде погребана в Ивайловград, обвиненият за убийството променял версиите

Трупът на 18-годишната Стефка Маджарова се е носел по очи във водите на река Въча, разказаха пред 24 часа съпрузите Маруся и Здравко Димитрови от пловдивското село Йоаким Груево. Техният син Йордан е човекът, който първи видял тялото. В четвъртък младият мъж отишъл сутринта за риба. Застанал на единия бряг, но понеже уловът не вървял, се преместил на другия. Тогава забелязал във водата тялото на момичето, което било облечено с блузка, анцуг и маратонки. Йордан се върнал вкъщи следобед, шокиран от трагедията.
“Първоначалната версия на криминалистите е била, че става въпрос за самоубийство, но когато са извикали за разпит приятеля Владимир Костадинов, разбрали, че не казва всичко”, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той похвали добрата работа на полицията, която само за 48 часа успяла да разкрие престъплението.
По думите на Попов става въпрос за “изключително труден за доказване случай”. Владимир, който е на 22 г., е бил задържан в петък, а през нощта срещу събота му е било повдигнато обвинение за убийство по член 115 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор.
Младежът не е дал подробни обяснения и на няколко пъти е сменял версиите си. Окръжният прокурор потвърди, че има данни за ревност. Аутопсията на девойката не е открила следи от побой или изнасилване. Стефка не е била удушена, какъвто слух вчера вървеше в Йоаким Груево, където е живяла със семейството си.
Причината за смъртта е удавяне. Установено е, че в сряда двамата са имали среща и са тръгнали на разходка край напоителния канал извън селото. Скарали са се и Владимир вероятно я е бутнал. Бързото течение я отнесло към реката.
“Оставете ни, няма какво да кажем”, заяви вчера почернената майка на Стефка – Таня Маджарова. Тя не позволи и на сина си Ивайло да разговаря с екипа на “24 часа”. Остава неясно защо семейството не е подало сигнал за изчезналата си дъщеря, която в сряда вечерта не се е прибрала у дома.
Хората в Йоаким Груево са потресени от смъртта на момичето, което описват като много лъчезарно и красиво.
“Винаги поздравяваше и се усмихваше. Миналия месец беше абитуриентка, носеше лилава рокля. Приличаше на манекенка”, разказват комшиите. Според тях семейството на Стефка било от Ивайловград. Преди 7-8 г. бащата Никола купил къщата на бивш кмет на Йоаким Груево и оттогава цялата фамилия живеела в селото. Били по-затворени, не поддържали близки отношения с местните. Имали и жилище в пловдивския кв. “Прослав”.
Момичето завършило СОУ “Кирил и Методий” в града, хореографска паралелка. Брат Ивайло още бил ученик.
Допреди година арестуваният за убийството Владимир Костадинов бил на квартира в къщата им в Йоаким Груево заедно с баща си Тихомир. И двамата работели при Никола Маджаров, който е крупен земеделец и отглежда зеле и картофи. Младежът се залюбил със Стефка и двамата били около 3-4 г. заедно. В селото се говори, че са се разделили по желание на Стефка. Затова той се е изнесъл под наем в друго село. От полицията обаче смятат, че връзката все още не била приключила и Владимир си е определил среща с момичето да изясняват отношенията си.
Съседите на Маджарови го описват като “некомуникативен” за разлика от приятелката му. Бил дребно, слабичко момче. Не е имал лоши прояви в селото. Избягвал да излиза с местните. Той също бил от Ивайловград и отдавна се познавал с фамилията на гаджето си. По тази причина и заживял у тях заедно с баща си. В момента родителят бил на гурбет в Германия, където ходел всяка година по за 2-3 месеца. Скоро щял да се връща.
Много от местните са работили като надничари при таткото на Стефка – Никола Маджаров.
“Хванах се миналото лято при него да вадя картофи. Плащаше ми по 20 лв. на ден, което са добри пари при тая немотия”, обясни комшийката Атанаска Шопова. По думите семейството на фермера от сутрин до вечер се трепело на къра. Наемали работници и не бавели надниците.
Били заможни, но си вадели парите с черен труд.
Според хората от селото Никола Маджаров възнамерявал да кремира трупа на Стефка в столицата, а после да я погребе в своя роден край. Не искал гробът на любимата му дъщеря да е в Йоаким Груево.
След новината за трагедията със Стефка във фейсбук беше създадена група в нейна памет. Десетки са съболезнованията от приятели на девойката. Съучениците съжаляват, че си е отишло толкова красиво и изпълнено с живот момиче.
На 31 август тя е щяла да навърши 19 г., а на 21 юни е трябвало да получи дипломата си. Разследващите смятат, че снимките с други младежи и слуховете, че си има ново гадже, са докарали до луда ревност Владимир и при скандала я е блъснал в напоителния канал.

Другата версия е, че се е подхлъзнала и е паднала. По това време е имало много вода заради падналите валежи и течението завлякло тялото за минути. Стефка е забелязана на мястото, където каналът се влива във Въча. Очаква се днес прокуратурата да внесе в съда искане заподозреният да бъде оставен за постоянно в ареста.

hard admin

*

Top