Стопани: „Синя китка” мори тютюна!

Държавата ще предостави допълнителни средства за тютюнопроизводителите, с което да се оформи справедлива цена. Това обеща пред стопани от Неделинско депутатът от БСП Дора Янкова. Производители поставиха отново проблема с ниските изкупни цени. Отглеждането на ориенталската култура пък е единственият поминък по селата, но заради изкупната цена от 5 лв. на килограм, отглеждането е нерентабилно.
Производителите се оплакаха и от появата на болестта „синя китка”, която напада тютюна и води до влошаване на реколтата. Те поискаха специалисти да изследват заразата и да предоставят защитни препарати.

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират видовете тютюнева синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледова синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във височината, оцветяването и разклонеността на стъблата. Тютюновата синя китка образува изправени, разклонени,  жълти стъбла, високи 10-20 см, с къси жлезисти власинки. Паразитира по тютюна, доматите, конопа, зелето и репицата. Цъфти и плодоноси през юли-август.

На снимката: “Синя китка” по тютюна в село Неофит Бозвелиево, 22 юли. Снимка: Айхан Ахмед

На снимката
 

hard admin

2 Comments

  1. пожарогасител- обслужване said:

    Доста е неприятно как и самите производители са се оплаквали и от появата на болестта „синя китка”, която напада тютюна и води до влошаване на реколтата. Дано да се отзоват специалисти , които да изследват заразата и да предоставят защитни препарати, за да се предотврати най лошото, а именно да няма нищо от реколтата, а хората с това се изхранват.Макар и да съм против пушенето знаейки колко много хора работят и то с малката надежда да им се плати за да могат да купят хляб вкъщи.Много благодаря за красивата снимка макар и да е със синята китка, все пак е зелена и свежа. лятото е най хубавият сезон.

  2. обслужване на пожарогасители said:

    Гледайки това красиво цъфнало цвете никога не бих предположила, че се води вид плевел който унищожава тютюна.Честно казано не ми е особено мъчно за него, по добре да има повече цветя,които да красят зелените площи.Но пък от друга страна е доста неприятно да гледаш как целият ти труд се съсипва заради един плевел.Все пак са дали доста пари и явно ще са нужни още за да се пръскат и чистят след това от него. И на края изкупната цена,която им дават е нищожна.

*

Top