Стотици дървета плуват в „Боровица”, има опасност за преливника и язовирната стена (снимки)

Приливна вълна, донесла стотици кубици дървена маса е причина за калната вода, която потече от чешмите на кърджалийци. Най-вероятно от утре пък ще започне мащабна акция по почистването на водите на язовир „Боровица”, обяви областният управител Бисер Николов.
Той допълни, че вече е уведомил министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за отпускане на финансова помощ за спешно почистване на язовира. 2,5 млн. кубика вода се е изляла в язовира по време на последните проливни дъждове, посочи Николов.
„Съществува реална опасност при нова приливна вълна дърветата да задръстят приливника и да компрометират язовирната стена. Специалистите буквално денонощно следят състоянието на водоема. Разговаряли сме с началника на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Христо Тодоров за започване на разчистването с лодки”, обяви Николов. Директорът на ВиК-Кърджали Кера Василева допълни, че от вторник започва дезинфекцията на водата в пречиствателната станция. Тя обяви, че използваният досега реагент е одобрен от Министерството на здравеопазването и притежава необходимите сертификати. Той е пуснат в употреба от 16 юли. Към момента са увеличени и дозите на хлор, добави Василева. Според зам.-директора на Здравната инспекция в Кърджали д-р Иван Чавдаров няма опасност от зарази от водата.
Областният управител отказа да коментира изявлението на Цвета Караянчева, която обяви, че е сезирала прокуратурата заради влошеното състояние на питейната вода. „Не желая да правя политика от положението в момента. Щом госпожа Караянчева е решила да го прави, това е неин проблем”, заяви Бисер Николов.
24rodopi.com
hard admin

*

Top