Стотици препълниха джамията в Ардино за Рамазана

Гюнер ШЮКРИ
 
И тази година джамията в Ардино се оказа тясна да приюти над 500 мюсюлмани, дошли да отслужат празничен намаз (молитва) по случай настъпването на Рамазан Байрам. Сред множеството бяха кметът на общината  Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Изет Шабан и секретарят инж. Кемал Алиев.
Ритуалът започна в 07.05 часа с байрамския намаз, отслужен от зам.-районния мюфтия Ерхан Реджеб. В своята проповед той наблегна на братството в ислямската религия. Призова всички мюсюлмани да бъдат праведни раби на Всевишния (Аллах) и да се покаят от духовните болести.
След празничната молитва започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите дариха пари, които ще се използват за нуждите на джамията в Ардино. Даряваха милостиня и на събраните в двора по-бедни, след което се върнаха по домовете  да посрещнат гости или тръгнаха да гостуват.
Рамазан Байрам, наречен още Шекер Байрам се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават “зекят” и “фитре” /дарения/ на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече със сладкиши и баклава. По време на празника семейства и роднини се събират заедно, а младите искат прошка от по-възрастните.
След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.
hard admin

*

Top