Стотици се докоснаха до чудотворната икона, но и стотици не успяха! Недоволните: Беше като откриването на "Лидъл"

Стотици миряни в Кърджали се докоснаха до чудотворната икона на Божията майка „Златната ябълка” в петъчната вечер, но и стотици не успяха заради проблеми в организацията.
„Бяхме се събрали много хора пред църквата и чакахме. После някой каза, че иконата идва и се започна страшна блъсканица. Беше като на откриването на „Лидъл”. От църквата изгасиха осветлението нарочно, за да се разотидат хората. Блъскаха и полицая, която пазеше на вратата. Започнаха да пускат хора чак след 21 часа и то по двама-трима”, разказаха за 24rodopi очевидци.
Както вече писахме, на кръстовището в квартал „Веселчане” се бяха струпали хора от всички възрасти доста преди обявеното за 17.30 ч. литийно шествие към реставрираната средновековна църква „Св. Йоан Предтеча”.
Най-отпред с огромни букети в ръце се бяха подредили първата и четвъртата политически дами в листата на ГЕРБ – Цвета Караянчева и Иванка Таушанова, пише агенция Бгнес. По-късно и доста назад в множеството бе забелязан и водачът на листата на БСП и областен лидер Милко Багдасаров.
Черният джип, с който пътуваха пловдивският митрополит Николай и чудодейната „Златна ябълка” закъсня с малко над половин час. Цвета Караянчева и Иванка Таушанова посрещнаха владиката и му целунаха ръка.
Още в мига, в който иконата беше изнесена от владишкия джип, множеството неудържимо се струпа около нея, хората протягаха ръце да я докоснат и се кръстеха в мълчалива молитва. Местният духов оркестър от бивши военни, мажоретки и младежи с високо вдигнати срещу вятъра хоругви потеглиха към храма, където Дядо Николай щеше да отслужи малко повечерие с Богородичен акатист. Нищожното разстояние отне твърде много време, тъй като миряните се трупаха около магическата икона и шествието често спираше. За събитието бяха пристигнали свещеници от Пловдивската, Пазарджишката, Смолянската и Хасковската епархии, както и техни колеги от Крумовград, Момчилград, Златоград.
Отсъствието на енорийските свещеници от Кърджали, популярните отец Боян Саръев и отец Петър Гарена обаче се набиваше на очи. Миряни, редовно посещаващи техните храмове „Успение Богородично” и „Св.Георги Победоносец” се питаха защо техните попове липсват от събитието. „Защото не подкрепям ГЕРБ, затова ме нямаше. По принцип владиката отправя покани за подобни тържествени прояви. Но решението да не присъствам си е мое”, обясни по-късно отец Гарена, цитиран от Бгнес. Отец Саръев обясни липсата си с ангажимента си на водещ на предаването „За вярата българска” в местното студио на тв СКАТ всеки петък от 18.30 ч. „Съвпадението е случайно, но дори и да бях свободен, не съм сигурен дали щях да бъда един от навалицата. Аз съм индивидуалист и подобни масовки не понасям”, отсече известният като кръстителят на Родопите отец Боян.
Пловдивският митрополит Николай е бил поканен лично от бившия депутат и сега водач на партийната листа на ГЕРБ Цвета Караянчева.
Чудотворната икона от 16 век, съхранявана в църквата „Св. Богородица – Успение” в асеновградския квартал Горни Воден, остана до късно на разположение на християните. Тя идва за втори път в Кърджали, след като пак Дядо Николай я беше донесъл през 2009 г. За да се докоснат до нея бяха пристигнали стотици хора от Южна България. Тя е наистина уникална с 2-килограмовия си сребърен обков и със златната ябълка върху изображението на Божията майка.

—————————————————————–
Намери автомобил от най-бързоразвиващия се сайт за коли в България!

hard admin

*

Top