Стоян Беширов: Бедствено положение в Неделино заради безводие

Бедствено положение е обявено в Неделино заради безводие, съобщи кметът на общината Стоян Беширов. По думите му и двете реки в Неделино продължават да пресъхват и положението в общината става още по-тежко. Кметът се притеснява да не пламне епидемия от инфекции, затова е обявил бедствено положение и от няколко дни на жителите се раздава минерална вода за пиене. Кметът е издал заповед гражданите, които имат лични кладенци, да не използват водата за поливане.

По думите на Беширов ако пламне пожар, вода няма и в напорната мрежа, откъдето пожарникарите черпят вода за гасене. Кметът заяви, че голямо отражение дава скъсаният бент от дъждовете в село Крайна, където се намират кладенците и оттам черпателите изпомпват вода. След скъсването на бента продължава да излиза под него вода, колкото има в речното корито подземни води. Търсят се различни варианти за решаване на проблема, но общината бедства.

Както вече съобщихме, Беширов е разговарял с областния управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, който е дал съгласие да се извършат строително-монтажни действия за вкарване във водоемите на единствения водоизточник, който е общинска собственост.

За два дни в Неделино е изкопан канал, от днес ще се монтират около 2 км тръби. „Оказа се, че водопроводната мрежа е етернитова, която не може да издържи водния напор. Вчера е прокопан и другият канал, който беше около километър и половина за вкарване директно във водоемите”, каза Беширов. Той днес тръгва за София, където ще иска спешна среща с премиера Пламен Орешарски, на която ще постави два проблема. Единият е за аварийно възстановяване на бента, който е в речното корито на река Неделинска, а другият е за спешно започване на дълбок сондаж, който ще реши проблема в Неделино.

hard admin

*

Top