Страсти в Момчилград след новини за нова пътна отсечка до Дамбала и отказ за връзка на село Птичар

Нова пътна отсечка до връх Дамбала и отказ за връзка на село Птичар с пътя за Гърция разбуниха страстите в община Момчилград, съобщава агенция Бгнес.
Както вече 24rodopi.com писа, премиерът Бойко Борисов лично е разпоредил чрез фондовете на земеделското министерство да бъдат осигурени близо 1 млн.лева за изграждането на път от село Летовник до връх Дамбала. Новината съобщи депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Трасето е с дължина 1,7км и се простира от разклона за махала Летовник до чешмата с лековитата вода на върха, край която всяка година в нощта срещу 6 май хиляди вярващи от страната и чужбина търсят изцеление. Тогава на това място стълпотворение от християни и мюсюлмани почита заедно Гергьовден и Хадърлез. Според поверието в полунощ водата, която се стича от скалите, придобива чудодейна сила, както и вятърът, който непременно се появява в този час. За да се доберат до митичната чешма обаче хората се придвижват с високо-проходими автомобили по черен коларски път, общинските власти осигуряват специален транспорт за инвалиди, но пътуването е екстремно за всички. Общината е изготвила проект, който предстои да бъде актуализиран и ще започне процедура за възлагане на поръчката, средствата за полагането на асфалт са осигурени, посочи Караянчева. Очаква се пътят да е готов до края на годината.
Стопиран проект за връзка на село Птичар с пътя за Гърция обаче разбуни страстите в родното място на 7-кратния световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу.
Хората в селото заплашват с всекидневни блокади, тъй като според тях Агенция”Пътна инфраструктура”/АПИ/ е наложила забрана върху изпълнението на общинския проект. Няма такава забрана, имаме писмо с препоръка за отстраняване на дребни сегменти по проекта, по които в момента работим, след това съм убеден, че връзката ще бъде изградена, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф. Той поясни, че не става дума за строителството на асфалтов път, а на мост през река Върбица.
Съоръжението ще скъси разстоянието от бележитото село до общинския град с 15 км. Сега хората са принудени да пътуват по тесен и с опасни завои и наклон път, и да преодоляват и свлачища. По време на учебната година оттам преминава и автобус с деца, а през зимата често е непроходим. Ако се изградят пътен участък с дължина 340 м и мост над река Върбица, Птичар ще има пряка връзка със съседните общини Джебел, Кирково и Кърджали, както и с близките села, допълни кметът Акиф. Той каза, че продължават работите по новата връзка, която ще свърже Момчилград с международния път за Гърция през Маказа. Още в началото на юни изцяло бе асфалтирано кръговото кръстовище при северния вход на града.
24rodopi.com
hard admin

*

Top