Страх ме е от колегите, в тежка депресия съм!

„Страх ме е, че ще ми се случи нещо, ако напусна! Тези хора могат да направят мръсно и на сина ми. По това дело е страшно. Корупцията е страшна. Тези хора са много лоши”, това заявил разследващият полицай Васил Колячев пред един от най-близките си хора в Кърджали 4 дни преди да открият трупа му.

Както първи 24rodopi писа, тялото на Колячев бе открито към 17.00 часа в понеделник.

49-годишен служител на ОД на МВР-Кърджали е бил открит прострелян, по първоначални данни няма улики за насилствено причинена смърт – това гласи официалното съобщение на МВР. Тялото на разследващия полицай  било намерено в личния му автомобил “Форд” в района на село Иванци, посочват от регионалния пресцентър на МВР.

Прострелването е било извършено с личния пистолет на служителя – черен „Глог”. Следовател е извършил оглед на мястото на произшествието. Образувано е следствено дело.

 

Признанията на Колячев за страха

са направени пред близък човек до ресторант „Русалка”, в градската градина. Той посочил две дела. Вътрешното разследване за корупция в кърджалийската полиция и търговия с влияние на бивш шеф на тила, който взимал пари от кандидати за работа в органите на реда. Аферата е позната на обществеността като „Яшката”.

„Страх ме е, ако изляза от полицията. Ще ми направят мръсно. Много ме мразят след тази история. Ти не знаеш каква корупция е това!”, заявил Колячев в коментар за делото срещу Я. Де. – Яшката. Ще припомним, че бивш тиловак от дирекцията в Кърджали бе обвинен в търговия с влияние, но в съда кандидатите за служба в полицията мъже заявиха, че парите, които са давали на Яшката всъщност са си били негови. Той просто им бил дал заеми. Така бившият полицай бе оправдан на първа инстанция.

Колячев бил убеден, че в кърджалийската полиция има

 

19 връзкари, които са си купили службите.

„Тези хора много ме мразят. Не могат да ме гледат”, споделял полицаят.

Той разследвал и обира на обществения трезор. Дори за вторник привикал в дирекцията адвокатката на единия от задържаните.

Колячев проверявал версията за полицай, свързан с обирджиите. Бил убеден, че бандитите разполагат с прекалено много детайли за функционирането на трезора. Проверил дали собствениците на трезора са в дъното на някаква сложна схема за обир, но след като се убедил, че са чисти, тръгнал да търси информатора в полицията.

Колячев си взел отпуск в последната седмица.

 

„Заради всичко, което се случва, съм изпаднал в тежка депресия”,

споделил той пред най-близкия си човек в понеделник – 11 февруари. „За два дни имам работа в Пловдив. Ще ти дойда на гости на 18-ти вечерта”, продължил той.

Колячев се върнал в Кърджали в неделя, когато на кафе с бизнесмена М. се държал адекватно. Не показвал, че има някакви терзания. М. не вярва той да се е самоубил.

Близките му не могат да си обяснят какво е правел в района на Иванци.

 

„Защо ще се самоубива там, Иванци не му е сантимент,

Няма никакви спомени, свързани с този район. Ако е искал да се гръмне, ще го направи на тавана”, смятат близките му и добавят: „той планираше бъдещето си”.

Бил е против да го пенсионират, но от две години очаквал този момент. Щял да получава 600 лева пенсия, а междувременно си уредил работа и в охранителна фирма. Казвал „С 1 300 лева ще съм добре”.

Колячев, наричан още Кубинеца и Пружината, работи в системата на МВР от 1985 година. През 2002 година е завършил Академията на МВР, специалност „Криминалистика”, а през 2011-та – право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Тези дни той получил предложение от началниците си за пенсиониране, на което се противопоставил. Искал да всяка цена да приключи случая с обира.

Имал е два брака зад гърба си и две деца – пълнолетен син и дъщеря в 8-ми клас.

hard admin

*

Top