„Страшният“ Фотьо е барикадиран в апартамента си повече от месец!?

Фотьо Фотев не е излизал от жилището си повече от месец, никой не знае дали психично болният кърджалиец си пие лекарствата.

Това заявиха съседи на Фотев в квартал „Веселчане”, където той се опита отвлече 4-годишно момиченце, за което първи 24rodopi.com писа. Лекари от Психиатричната болница и социалните служители са притеснени какво се случва с Фотев. Съседи твърдят, че всичко това се случва по волята на майката на Фотьо, която също имала психическо заболяване.
Вчера, след публикацията на 24rodopi.com, екип на дирекция „Социално подпомагане” се опитал да разговаря с болния, но той не е допуснал служителите в жилището. Ключ за апартамента има лелята на Фотьо Стойка, но е тя не е допускана в жилището.
Фотев е прегледан от психиатри за последно в края на октомври, когато изтече назначеното от съда тримесечно задължително лечение.
От около месец и половина в жилището не се доставят лекарства.
„След изписването от стационара, вземането на лекарства е доброволен акт”, поясниха психиатрия в предаване по Бтв тази сутрин.
Фотев не се е явявал на контролните прегледи и не е вземал необходимите медикаменти за лечението си, това става ясно от писмо на Държавната агенция за закрила на детето до бащата на потърпевшото 4-годишно момиченце – Илия Илиев. То е изпратено на 25 март и в него се посочва, че е уведомена местната служба „Социално подпомагане”, която трябва да сформира мултидисциплинарен екип от полицаи, психиатри и социални работници, които „да проучат възможността за предоставяне на социална подкрепа” на Фотьо Фотев.
Съседи на Фотев обаче твърдят, че той не е опасен. В случая с детето бил набеден.
Припомняме, че психично болният Фотьо Ф. от “Веселчане” получи присъда от тримесечно задължително лечение в държавната психиатрична болница в Кърджали през юли миналата година. Ще припомним, на 14 юни м г.г. мъжът направи опит да отвлече 4-годишната К. пред очите на баща й Илия. Според таткото целта на психично болния човек е била да блудства с невръстното дете.
Драмата се разиграва надвечер. Бащата Илия Илиев прибирал двете си дъщери от детска градина в квартала. Фотьо обикалял наоколо и грабнал бутилката вода от ръцете на по-голямото от децата – К. После спрял случайна кола и се заканил на шофьора. Миг след това грабнал момиченцето и побягнал. Илия Илиев го настигнал и се опитал да вземе детето. Фотьо започнал да налага бащата по гърба и крещял „Мое е, мое е!”. Жена се притекла на помощ и успели да изтръгнат детето от ръцете му. Психично болният пък влязъл в автомобила на паркиращ комшия и се развикал “Топло ми е!”. Пристигналите полицаи го задържали и отвели в психиатрията.
Според бащата на момичето, Фотьо е с психично заболяване от 1996 г. Излязъл от психиатрията през май м.г. Не пиел предписаните медикаменти. Няма кой да го лекува, защото и майка му също страда от душевно разстройство.
Районният съд в Кърджали постанови принудително лечение на мъжа. Сега обаче той отново е на свобода, а по данни на социалните работници не приема медикаменти за лечението си.
На снимката: Служители от психиатрията в Кърджали придружаваха Фотьо (със синята фланелка) в съда през юли м.г.
hard admin

*

Top