Строителният министър: Всяка секунда в реката се изливали 50 литра питейна вода, това вече е предотвратено

„От спестявания от бюджета на МРР през ноември 2013 г. са осигурени  близо 400 000 лв. за изпълнение на подобект „Реконструкция на водопровод по ул. „Климент Охридски”, заяви в Кърджали министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Той е част от довеждащия водопровод за Кърджали и околните села. Строително-монтажните работи приключиха през декември 2013 г.
„От подобрената услуга по водоснабдяване и канализация вече се възползват около 50 000 домакинства в Кърджали и околните села, подчерта министърът. Преди реконструкцията в реката са се изливали около 50 литра вода на секунда. Сега това е предотвратено”, посочи Терзиева.
Както вече 24rodopi.com писа, министърът обеща през 2014 г. в довеждащия водопровод на  Кърджали да бъдат инвестирани още 350 хиляди лева.
Средствата за реконструкция на над 300 м водопровод ще бъдат осигурени от бюджета на министерството. Изпълнението на проекта ще намали риска от спиране на питейната вода на гр. Кърджали при аварийни ситуации. Обектът е част от ІІ-ия етап от проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в на град Кърджали.
Проектът е бил спрян през 2009 г. Това е един от многото спрени ВиК проекти през 2009 и 2010 г., което е довело до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, каза Терзиева.
„Състоянието на ВиК системите в цялата страна е лошо, а процентът на загубите на вода е висок. Това, което сега се опитваме да направим според възможностите на държавния бюджет, е да подобрим състоянието на ВиК инфраструктурата. Ще използваме средства от новата публична инвестиционна програма на правителството за финансиране на програмата на Министерство на регионалното развитие (МРР) за борба с безводието в размер на 20 млн. лв. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор, което не се е случвало от години”, заяви още Десислава Терзиева.
hard admin

*

Top