Студентите: В Кърджали не живеем в мизерия!

От Филиала опровергават класацията
 
„Ние не живеем в мизерия. Единственият проблем, заради който някои от студентите излизат на квартира, е отдалечеността на общежитието до центъра на Кърджали”, заявиха пред „24х7 Родопи” студенти от кърджалийския филиал „Любен Каравелов” към Пловдивския университет.
В пълна мизерия живеят над 3 000 студенти в страната, а най-тежко е в общежитията на Учителските институти в Кърджали и Смолян, това сочи анализ за студентските общежития в България, публикуван преди дни.
Лоши условия на живот предлагат базите на повечето колежи, както и тези на Пловдивския университет, Югозападния, Икономическия във Варна и Нов български университет. Те са получили най-ниски оценки при разглеждането на социално-битовите условия на учещите в рейтинговата система на висшите училища. Според класацията, най-добре живеят студентите на МВР академията.
Най-критично е положението в общежитията на Пловдивския университет. Той няма собствени и ползва преотстъпените му стаи от блоковете на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Така от 15 000 студенти едва 880 могат да се доберат до място в блоковете.
„Ние сме в дъното на класацията заради филиалите в Смолян и Кърджали, които ни бяха натресени. Там има три общежития, които са полупразни”, твърди ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” доц. Запрян Козлуджов.
Кърджалийските студенти не са съгласни с изказването на ректора си.
„Ние не сме съгласни, че студентите в Кърджали живеят в мизерия. Причината студентите да излизат на квартири не е мизерията, а отдалечеността на общежитието от института. Условията в общежитието са задоволителни. Това са реалните условия, които се виждат на снимките. Вероятно съставителите на тази класация са направили грешка, която трябва да се поправи”, заявиха студентите, които ползват „Общежитие 2″ в кърджалийския квартал „Резбарци”.
 
Четете утре в „Родопи войс”:
Един завършва, втори прекъсва, трети… превръща стаята в бардак
 
Останалият и Избягалият-китап, знания и разлика от хиляди километра в евро
hard admin

*

Top