„Студен кладенец“ – интересен за инвеститори!? Американска пъстърва и сом ще отглеждат край Звезделина и Гняздово

Садкова инсталация за отглеждане на риба в язовир „Студен кладенец иска да изгради инвеститор, съобщиха за 24rodopi.com от дружеството, което вече е отправило предложение до РИОСВ.
Плаващите садки с обща площ 157,637 дка ще бъдат разположени в язовирните води  в землищата на кърджалийските села Гняздово и Звезделина.  В 12-те садки  ще се отглеждат  шаран, сом и американска пъстърва. Намерението на инвеститора е  писмено съгласувано с Басейнова дирекция- Пловдив.
Екоинспекцията изисква да се направи  оценка на евентуалното въздействие на рибовъдната дейност върху водите и водните екосистеми на язовира.
В землището на  маджаровското село Бориславци  бизнесмен  иска да  изгради  10 къщи за гости  със застроена площ до 100 кв.м. В плана влизат още  заведение за хранене, сграда за охранители, административно битова сграда, трафопост, вътрешни пътища и открити площадки, зелени площи . Планирано е също строителство на нов водопровод и собствен водоизточник . Предвижда се обектът да заеме  площ  от  9,6 дка.
Екоинспекцията в Хасково напомня, че в съответствие  със законовата  уредба  трябва да се осигури обществен достъп до тази  информация за гражданите на съответните села и общини.

Да се извършва  граждански мониторинг върху процеса на вземане на решения относно инвестиционни намерения, планове и проекти – с тази задача се зае сдружение „Съюз за възстановяване и развитие”. Неправителствената организация  изпълнява проект “Омбудсман на природата”. Целта е да се засили участието на гражданите в процеса на вземане на решения, касаещи околната среда в Хасковска и Кърджалийска област, каза председателят на сдружението д-р Иванка Душкова.  2-годишният проект се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

hard admin

*

Top