Съветникът на царя – проф. Ганчев, шокира с разкритие за уволнението на Дикме: Изнудвал за комисиони инвеститор!

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме бил уволнен от кабинета „Сакскобургготски” след скандал за комисионни. Разкритието за политика от ардинското село Диамандово прави бившият съветник на Симеон Сакскобургготски, професорът енциклопедист Петко Ганчев.
„По отношение на тъмните петна от управлението си, царят беше подложен на натиск от много страни”, казва проф. Петко Ганчев, цитиран от агенция Блиц.
Вижте част от интервюто:
Проф. Ганчев: Като казах, че не съм бил в кухнята на тъмните страни от управлението, това не винаги е било съвсем така. Например, когато трябваше да се подпише сделката със световно известната компания – инвеститор за „Булгартабак” – 500 млн. долара. При това фирмата имаше социални ангажименти, социална програма за пет, за десет години напред, какво да се прави след това. Всичко готово, всичко беше договорено. И изведнъж – пълен провал! Извикаха в парламентарната група Лидия Шулева, която беше министър на икономиката, и която според мен доста несправедливо демонизирана. Тя пристигна изключително разстроена и започна да дава някакви обяснения. Обаче явно не казва всичко. Някак си станахме близки. И друг път ме е питала по разни поводи за разни далавери, някакви приватизации, разказвала ми е и е питала: „Вие уверен ли сте, че в това действат честно?” Казвал съм, каквото мисля.
В случая, излизаме в паузата…
– Излизате в кулоарите на парламента и говорите за „Тексако”. Какво ви каза насаме Лидия Шулева?
Проф. Ганчев: Аз питам Лида какво става. Тя казва: „Професоре, аз съм потресена! Ние сме на заседание, той се е подписал, ние сме договорили вече всичко и изведнъж почват да стават чудеса…”.
– Кой е Той?
Проф. Ганчев: Мехмед Дикме, министърът на земеделието. Казва: „Изведнъж изчезва по някое време, няма го никакъв, явява се и… си оттегля подписа”. Защо, питам аз. „Защото онези изнудват за комисиони, а тази компания не дава комисиони”, казва Шулева.
– Кои „онези”?
Проф. Ганчев: В случая Мехмед Дикме, казва Шулева. Той после се опита да внуши, че Доган го натискал за комисионите, но моите представи са други – отношението на Доган към приватизацията на „Булгартабак” беше стратегическо, не за някакви жалки комисиони, които, като се разделят, стават жълти стотинки. Просто мащабът не е същият. Но аз също се потресох. Направих си анализ, че Дикме и сие, или която и да е друга подобна компания, вероятно са способни да заработват комисиони в стратегически сделки.
Значи, аз тая сцена я предавам едно към едно. Започна да ми просветва за как и по какъв начин НДСВ получава ударите от партньорите си.
Ще припомним, че след провала с приватизацията на „Булгартабак”, на депесаря от ардинското село Диамандово му беше забранено на стъпва в така нар. „Сараи на Доган” в квартал „Бояна”. Заради скандала Дикме не попадна и в ЦОБ на ДПС, а скоро след това бе отстранен от правителството.
На първото заседание след уволнението на Дикме, Доган беше заявил пред ръководството на ДПС: „Ние с този повече няма да се занимаваме, ако иска прокуратурата да го поеме”. Единственият друг коментар на Ахмед Доган бе пред репортер на „Политика”. Лидерът на ДПС тогава коментира уволнението на диамандовеца  с изречението „Посадихме цвете, отгледахме Франкенщайн”.
24rodopi.com
Снимка: Блиц
hard admin

*

Top