Съдът: Арена „Спартак“ е на Община Кърджали, а не на Мюсюлманското изповедание

Арена „Спартак” е на Община Кърджали и спортното съоръжение не следва да бъде предадено във владение на Мюсюлманското изповедание в България.
Това отсъди Окръжният съд в Кърджали, който отхвърли иска на главния мюфтия срещу Община Кърджали.
Както вече 24rodopi.com писа, освен за сградата на Историческия музей в Кърджали, което дело е насрочено за 8 април, лидерите на мюсюлманската общност в България настояват да влязат във владение и на сегашната спортна площадка “Спартак”. Имотът е в съседство на музея.
Ответник по делото е Община Кърджали. Парцелът е с площ от 7 500 кв.метра и служи като спортна площадка и летен театър, както и за политически митинги и концерти. Такова е било предназначението на имота още когато местните жители с доброволен труд и дарения са го изграждали през 1954 година, когато кмет е бил Вълчо Табаков.
Съдът е стигнал до извода, че завзетите и отчуждени имоти през годините за изграждането на летен театър, не са били собственост нито на Кърджалийската мюсюлманска вероизповедна общност, нито на друга религиозна общност. Преди да станат собственост на общината, те са били на 4 физически лица, поясниха за 24rodopi.com адвокати, запознати с документацията по делото.
Главното мюфтийство твърди, че границите и площта на площадката изцяло съвпадат със завзетия през 1950 г. имот, който е бил собственост  на  Кърджалийската мюсюлманска вероизповедна община, а Мюсюлманското вероизповедание е неин правоприемник. Три поземлени имота с обща площ 3 931 кв.метра по плановете на Кърджали от 1921 г. и от 1956 г. са отписани по искане на кмета през 2004 г. от актовите книги за държавната собственост със заповед на областния управител и са предадени на общината. Тези имоти са част от спортната площадка „Арена Спартак“, за нея има съставен акт за публична държавна собственост от 15 август 2006 г. и регистриран в Агенцията по вписванията на 5 септември същата година. Имотът е отреден за летен театър с площ 7 450 кв. метра. От представените пред съда документи става ясно, че завзетите и отчуждени имоти не са били собственост на Кърджалийската мюсюлманска вероизповедна община,  а на частни физически лица – Киро Митовски, Иван Гюров, Вълко Шишманов, Тихан Тиханов.
Според магистратите  след като през  1949 г. юридическото лице  Кърджалийска мюсюлманска вероизповедна община престава да съществува, купеният през 1922 г. недвижим имот  през 1950 г. не може да е нейна собственост.  Освен това исканият недвижим имот не е идентичен с иззетата с Акт за изземване от 20.04.1950 г. нива. Затова според Темида  не са налице правните предпоставки за уважаването на иска на мюфтийството и следва  той да бъде отхвърлен. Актът за публична общинска собственост от 2006 г.   не може да бъде  обезсилен, както иска мюфтийството, защото според  Закона за общинската собственост  публична общинска собственост  не подлежи на възстановяване.  Решението  на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния  съд в Пловдив в двуседмичния срок от връчването му на страните.Арена „Спартак“ се намира в центъра на град Кърджали. Съоръжението е изградено преди 1970 година и обновено през 2003. Спортната площадка или настоящата Арена „Спартак” е актувана като общинска собственост на 15 август 2006 г.

Ползва се както за спортни срещи и турнири, така и за концерти, фестивали и друг вид мероприятия. Стадионът е открит и разполага с централна, овална, площадка за игри и представления и със съблекалня. Местата за посетители, над 5 хиляди, са разположени амфитеатрално. Целият комплекс е ограден със стена висока над 2 метра.

hard admin

*

Top