Съдът върна Незиха Хасан на директорския пост в СОУ „Христо Ботев“ в Джебел

Съдът в Кърджали се произнесе за скандалната смяна на директора на СОУ „Христо Ботев”, като връща на поста Незиха Хасан. Тя е била уволнена незаконно от началника на Регионалния инспекторат по образование на 27 октомври 2010 година, реши съдът.
На 26 юни 2010-та с Незиха Хасан било  подписано споразумение за срок от 3 месеца. Още тогава тя е реагирала, че е спечелила конкурс, като в условията нямало фиксиран период, но документите били подписани.
Срокът изтекъл на 27 октомври и Хасан е била освободена от работа.
„Директорката на училище “Христо Ботев” в Джебел Незиха Хасан не е уволнявана, просто е изтекъл временният тримесечен срок на договора й за директор”, обясни тогавашният началник на регионалния инспекторат на образователното министерство в Кърджали Емилия Владена.
Ще припомним, че тогава Лютви Местан направи изявление от парламентарната трибуна за чистка на директори на училища в Кърджали.
„Хасан е знаела, че е временно назначена. Големият проблем при нея е, че категорично е отказвала да говори на български и се е опитвала да наложи турския като единствен език за общуване и преподаване в училището. Въпреки многократните напомняния от регионалния инспекторат по образование Нехиза е отказвала да се съобрази с изискванията за българските училища, едно от тях е занятията да са на български, общуването в междучасията – също. “Осем години Лютви Местан е бил министър на образованието в сянка. Сега отново се опитва да кадрува. Случаят е напълно политизиран”, гласеше пък коментарът на Ивелина Христова, експерт в МОМН. Незиха Хасан била преназначена като помощник директор.
Съдът признава уволнението на Незиха Хасан за незаконно и отменява заповедта на инспектората, с която на основание чл.325,т.3 от КТ – с изтичане на уговорения срок е прекратено, считано от 27.10.2010 г. трудовото правоотношение със СОУ „Христо Ботев” за изпълнение на длъжността „директор”. Възстановява Незиха Хасан на работа като директор, като осъжда училището да й заплати 2 294 лева и 26 стотинки като обезщетение, представляващо разликата в получаваното от нея брутно трудово възнаграждение на длъжността „директор” и получаваното впоследствие трудово възнаграждение за длъжността „пом.директор” за времето от 27.10.2010 г. до 27.04.2011 година.
Школото трябва да заплати и 500 лева адвокатски хонорар, както и съдебни разходи.
Решението  подлежи на въззивно обжалване.
 
На снимката: Уволнението на Незиха Хасан наруши учебния процес и школските коридори станаха място за митингуващи ученици
hard admin

*

Top