Съдът оправда Яшката, ония му дължали пари!? Прокуратурата готви протест

Обвиненият в търговия с влияние бивш полицейски началник Ясен Деянов – Яшката, бе оправдан на първа съдебна инстанция.
Ще припомним, че при спецакция през юли м. г. бе арестуван пенсионираният по болест бивш тиловак. Срещу родения в смолянското село Охлювец полицай имало сигнали, че получава подкупи, за да уреди назначаване на служители в органите на реда.
4-ма от кандидатите за полицаи, които се провалили на тестовете за прием, са станали обект на преследване от закона. Подслушвани са телефонни разговори, от които става ясно, че е трябва да платят пари на Яшката.
Първоначално единият твърдял, че му е дал авансово 800 лева и заминал за Пловдив, където лекар от комисията щял да го подготвя за медицинския тест. 4-мата обаче се провалили на тестовете за интелигентност.
Пред разследващите обаче Ясен Деянов представил разписки, от които става ясно, че парите били взети назаем от 4-мата и той просто си ги искал обратно. В тях са посочени дати, предхождащи конкурсите за прием в кърджалийската дирекция на МВР.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък отменил първия конкурс за прием на полицаи в Кърджали след като бил информиран за операцията срещу Групата на Яшката. Той посочил нова дата, защото имало съмнение, че много от кандидатите са подготвени от групата и реално, кандидати с качества щели да бъдат прецакани.
Фаворитите на Деянов били подготвени за медицинския тест в Пловдив, като „учителят” взимал такса от 100 лева за час.
Окръжният съд в Кърджали в понеделник призна Ясен Деянов за невиновен в това, че „през периода 28.12.2011 год. – 05.04.2012 год., при условията на продължавано престъпление, е поискал и приел облага – парична сума общо в размер на 1 200 лв., както следва: от Б. Л. М. –  сума в размер на 200 лв., от Х. Б. Х. – сума в размер на 800 лв., и от Т. Я. В. – сума в размер на 200 лв., която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – И. С. И. – Началник „Човешки ресурси” при ОД на МВР – Кърджали и технически секретар на комисия за провеждане на конкурс за постъпване на държавна служба в МВР, във връзка със службата му по назначаване на класирани участници в конкурса”.
Веществените доказателства – „звукозаписи” на телефонна комуникация от прилагане на Специална разузнавателни средства, записани на оптичен носител за еднократен запис, следва да се върнат на СД „ОТО” при МВР за унищожаване, след влизане на присъдата в сила. Първият екземпляр от посоченото веществено доказателствено средство, съхранявано в регистратурата за класифицирана информация при Окръжен съд – Кърджали,  следва да се унищожи след влизане на присъдата в сила.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд в Пловдив в 15-дневен срок. Прокуратурата вече подготвяла протест.

В момента Деянов ръководи кърджалийското представителство на пернишка охранителна фирма.

hard admin

*

Top