Със „Защо слоновете имат дълги хоботи“ Тодор Каракашев спечели Националната награда „Петя Караколева”

Писателят Тодор Каракашев е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”. Призът му бе връчен за книгата с приказки „Защо слоновете имат дълги хоботи”, издадена през 2013 г. Победителят в конкурса за детска книжка бе обявен на 21 октомври – Деня на Кърджали. Жури с председател Петър Анастасов и членове Благовеста Касабова, Банко Банков, Елица Мавродинова и Иванко Маринов избра най-достойната за отличието книга „Защо слоновете имат дълги хоботи” от Тодор Каракашев.
Лауреатът получи статуетката – дело на кърджалийския творец Емил Пенчев на тържествена церемония в Дома на културата. „За десета поредна година Община Кърджали съвместно със Съюза на българските писатели връчва тази награда за детска литература. По този начин даваме добър знак, че умеем да поддържаме традициите”, каза зам.-кметът Елисавета Кехайова и подчерта, че участниците са много повече, 36 автори са участвали в конкурса през годините. Кехайова пожела много вдъхновение и творчески успехи на Тодор Каракашев и му благодари от името на кмета инж. Хасан Азис за участието в конкурса.
„Щастлив съм от наградата, тя ми дава усещането за духовна връзка между моите скромни текстове и книгите на Петя Караколева. Петя е уникална авторка, тя успява да събере фантазия и реалност в една магическа действителност. Тя е най-образната и метафорична писателка за деца, която „рисува” творбите си с фантастични боички”, сподели писателят Тодор Каракашев.
През 2014 г. се навършват 70 години от рождението на Петя Караколева и 10 години от учредяването на награда на името на талантливата кърджалийка.
24rodopi.com
hard admin

*

Top