Съюзът на военноинвалидите: Няма да допуснем късането на страниците с най-величавите подвизи на Българската армия!

Уважаеми колеги,
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) винаги е подкрепял всички военнопатриотични и родолюбиви инициативи и дейности, свързани с военната ни история, националната сигурност и отбраната на страната. Чрез своя председател мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев Съюзът активно участва и в Националния инициативен комитет за честването на 100-годишнината от Балканската война 1912-1913 г. Нашият съюз е рожба на участието на Българската армия в тази справедлива, прогресивна и освободителна война. Според Карнегиевата анкета, човешките загуби на България само в Балканската война възлизат на около 87 000 души, в т.ч. 14000 убити в сражения, 19000 починали от болести, 50000 ранени, над 3000 безследно изчезнали и др.
В тази връзка изказваме своето възмущение по повод решението на общинските съветници в Кърджали, отказали да удостоят посмъртно със званието „почетен гражданин” освободителят на града генерал Васил Делов. Отказали заслуженото признание за делото на човека, допринесъл най-много за освобождаването на тази исконно българска територия. По този начин въпросните съветници опорочиха славния юбилей и празника на града и предизвикаха скандал от национално значение. СВВП разглежда това решение като опит за пренаписване на най-славните страници от военната ни история и като първа стъпка към създаването на сепаратистки настроения в Източните Родопи. Напомняме на общинските съветници в Кърджали, че Република България е унитарна държава, а не някаква хлабава федерация или конфедерация. Настояваме решението да бъде прегласувано и ако отново се стигне до отказ, ще призовем областния управител на област Кърджали да разпусне Общинския съвет в града.
Заявяваме, че СВВП няма да толерира преразглеждането и преоценката на факти и събития, свързани с войните за освобождение и национално обединение на българския народ. Няма да допуснем късането на страниците с най-величавите подвизи на Българската армия от историческата памет на българската нация и държава. Защото тези страници са написани с кръвта на българските воини и са пропити със сълзите и мъката на хилядите вдовици, сираци и родители, загубили децата си по фронтовете на Балканите. Голяма част от тях са сред учредителите и първите членове на СВВП.
Призоваваме Президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили, който е и Патрон на СВВП, Председателя на Народното събрание и Министър-председателя на Република България, да се присъединят към позицията ни, за да възтържествува държавата и държавността.

От ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите
hard admin

*

Top