С всеки втори бърз кредит родопчани плащат сметки, бившите металурзи от ОЦК спасили имуществата си с високолихвени заеми

Почти всеки втори бърз кредит в област Кърджали е за плащането на сметки. Това разкриха за 24rodopi от компанията за бързи потребителски кредити Изи Кредит.

С високолихвени заеми от борчовете си погасявали и голяма част от бившите металурзи от ОЦК. Те издържали семействата си, плащали ток и вода, погасявали банкови задължения. Мнозина са отървали имуществото си, след като предишни кредитори завели изпълнителни дела.

Търсенето на малки и бързи краткосрочни кредити расте, а плащането на комунални и битови сметки е все по-честа причина хората да ги ползват. Това показват данните на Изи Кредит. Според компанията, и двата пола ползват бързите заеми приоритетно за плащане на сметки, за ремонт и обзавеждане на жилището и за оборотни средства за семейния бизнес. Дамите ги влагат още в здраве и образование, докато мъжете ремонтират с тях семейния автомобил и купуват техника.

За октомври-декември Изи Кредит е отпуснала близо 50 хил. кредита в България – с 28% повече спрямо същия период на 2011 г. От тях близо половината са били изтеглени с цел плащане на сметки. „През тези месеци, особено през декември, хората търсеха нашите кредити в най–голяма степен заради натрупването на разходи, свързани със заплащане на сметките за ток и отопление, празничното пазаруване и покупката на подаръци”, коментира Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит.

За цялата 2012 г. Изи Кредит е предоставила близо 180 000 кредита в България при малко над 140 000 за 2011 г. Прогнозата е пазарът на малките и бързи краткосрочни кредити да продължи да расте с бързи темпове през цялата 2013 г.

hard admin

*

Top