С издирвани песни даваме старт на честванията на 100-годишнината от Освобождението на Кърджали

Концерт на формация ЮЛАНГЕЛО ще се състои на 5 октомври, петък, от 18,30 часа в салона на Дома на културата по покана на областния управител Иванка Таушанова и Областния инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война и Освобождението на Кърджали.
С него започват честванията на знаменателния юбилей. В музикалната програма ще бъдат вплетени и стихове на поета Ивайло Балабанов. ЮЛАНГЕЛО ще изпълнят едни от най-емблематичните български патриотични песни като „Хубава си, моя горо”, „Къде си вярна, ти, любов народна” и др., ще представят пред кърджалийската публика и своя проект „42”, който съдържа оригинален подбор от емблематични творби на българската православна музика, народни песни, мелодични арменски църковни химни, покъртителни по своята дълбочина творби на грузинската духовна музика и специфични със своя колорит корсикански мелодии.
Проектът олицетворява художествените търсения на трупата и интерпретациите й върху духовната музика на четири народа по пътя на паралел 42. Голяма част от песните са издирвани в продължение на години и са нотирани от записи, тъй като се предават от поколение на поколение единствено по слух. През април 2012 г. за този проект музикантите от ЮЛАНГЕЛО са удостоени с наградата „Ансамбъл на годината 2011” в националното допитване на Българско национално радио и предаването Allegro Vivace.
Формация ЮЛАНГЕЛО е участвала в престижни международни фестивали, между които “Сараевска зима”, “Пражка пролет”, “Аполония” и Atlante Neobarocco. Представяла е България на европейски форуми в Белгия и Швеция, изнасяла е концерти в Православния колеж в Ливан под патронажа на митрополита на Бейрут, Негово Високопреосвещенство Елиас Ауди, а през 2011 г. бе част от европейския проект „Оралите”, с концерти в Равена-Италия, Оренсе-Испания и Биргу-Малта.
Събитието се организира с подкрепата на програмата „Изкуство в движение”, инициирана от фондация “Арт Офис” съвместно с фондация “Америка за България” и Областен инициативен комитет за честване на Балканската война и Освобождението на Кърджали.
Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена от трима възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ” през 1998 г. Това са Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия, едно от лицата на БНТ – водещ на Неделя по 3 и “Библиотеката“; и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектаклите “Кръщене“ на Камен Донев, “Охранители“, “Ножица Трепач“ и др. От 1999 г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в ЮЛАНГЕЛО участват Димитрий Гамбурцев – тенор и Петър Петров – бас.

hard admin

*

Top