С кърджалийски корен ли е прокурорът – кошмар за Ердоган?

Прокурорът, който разклати Турция, арестувайки 80 висши чиновници, бизнесмени, депутати от управляващата партия и синове на трима министри от кабинета „Ердоган”, е с кърджалийски корен. Това твърдят бурсенски журналисти.
Зекерия Йоз е дете на многолюдно семейство, което се е изселило от България и се установило в Бурса, пишат всички турски медии.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава кадровата чистка в държавата в опит да тушира корупционния скандал, който е най-голямата заплаха за 11-годишното му управление, отбелязват медиите. На този фон изгря звездата на Зекеря Йоз – един от най-популярните прокурори в Турция, чиито разследвания срещу корупцията сред политическия елит разтърсиха управлението на пълновластния Ердоган. Прокурорът Йоз, по чието нареждане започна разследването, по което бяха задържани повече от 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима, вече бивши министри, е отстранен от заеманата длъжност в Републиканската прокуратура и преместен в районния съд на квартала “Бакъркьой” в Истанбул, допълват медиите край Босфора.
Зекерия Йоз е роден в Бурса през 1968 година. Единственият син е на многолюдното изселническо семейство. Има 6 сестри. От малък помагал на баща си по пазарите, където изселническото семейство търсело препитание. Зекерия не спрял да работи и когато учел право в Истанбул. Той купувал стоки от мегаполиса, за да я продава на по-високи цени в Бурса и Ялова.
Зекерия е женен два пъти, има три дъщери.
След кратък адвокатски стаж в Бурса, през май 1999 година е постъпил в турската армия. Понеже тежал 114,5 кг, два пъти е започвал специални процедури за отслабване. Те се оказали неуспешни и военна комисия е обявила, че Зекерия Йоз не е годен за военна служба и през май 2000 година бил уволнен, разказаха за 24rodopi бурсенски журналисти.

Както вече 24rodopi.com писа, с кърджалийски корен е адвокатът Ертугрул Ялчънбаир, който преди време беше главен секретар на партията на Ердоган и вицепремиер и държавен министър (2002-2003 г.) в първия кабинет на Партията на справедливостта и развитието. Родопчанинът беше заместник на тогавашния премиер Абдулла Гюл, който сега е президент на Турция.
Ялчънбаир е роден през 1946 година в ардинското село Светулка. Той посети родното си място малко след като напусна Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

hard admin

*

Top