С любов за Кърджали (есето на най-добрата по български език в България)

През април кърджалийката Селин Ахмет (тогава в 7 клас) спечели първото място на националната олимпиада по български език и литература. Както първи 24rodopi.com, само Селин и още две деца от София постигнаха максималния резултат. За издигане на престижа на Кърджали тя бе наградена от кмета на общината инж. Хасан Азис.
Предлагаме ви непубликувано досега есе на Селин, предоставено на 24rodopi.com:
Кърджали…градът, който грее от красота, ехти от щастливи детски смехове, със запленяващата си природа и история привлича мечтатели от всички краища – градът на щастието. Макар да не е много населен, тук витае топлина и уют във всяка душа. Нежните погледи и изпълнените с живот усмивки на децата, които тичат из града, са доказателство за цялата тази красота. Кърджали е едно олицетворение на уединението – мястото, което е дом на всички мечтатели. Когато се огледа човек, използвайки въображение и малко мечтателство, би забелязал искра в душата на всеки един жител. Красивите паркове, мистериозната Арда, сградите, усмивките по лицата на хората, домът – нищо не би могло да замести това в сърцето на един кърджалиец. Където и да е, независимо дали в България, или в някое кътче на бездънния свят, аз съм сигурна, че не ще види по-слънчев град от този.
Когато се разхождам с приятели, не пропускам да се отбием в парка. Щастливите детски гласове, прекрасната зеленина, фонтанчетата – това е, което събира всички тези хора, но най-вече спомените. Във всяко кътче има един специален и незабравим спомен, заради който хората продължават да се връщат на това място и се влюбват още и още в този прекрасен град.
Град на безгрижието – това е за много деца. Деца – пораснали в безкрайни игри и нестихващи усмивки. Такова дете съм и аз – мечтател. Защото пораснах в град като Кърджали. И като всеки израснал в този град, не ще забравя щастливото детство, което сякаш си отлетя за миг. Белите и усмивките, които споделяхме, тази топлина я няма никъде другаде…
Според мен, тайната на тази топлина е, че населението на града е смесено и колоритно – но въпреки това всички са единни и задружни, независимо от расата или религията. Напротив, точно това ни прави едно цяло.
Всеки кърджалиец е най-щастливия човек, защото е жител на този земен рай. Кърджали винаги ще приема всеки с топлина и усмивка и със своята красота и мистериозност, ще оставя незабравима следа в сърцето на всеки, ще кара хората да се влюбват все повече в малкото родопско кътче. И всичко това, защото Кърджали е наш дом – дом на щастие и уют…
hard admin

*

Top